Lavrov anunta ca Rusia o sa elimine talibanii de pe lista cu organizatii teroriste: „Ei sunt cei care au puterea”

externe

talibani

Rusia vrea sa ii elimine pe talibanii care conduc Afganistanul de pe lista sa cu organizatii teroriste. La trei ani si jumatate de la revenirea la putere la Kabul, gruparea islamica radicala nu va mai fi considerata o organizatie terorista, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, potrivit agentiei de presa RIA Novosti. Este vorba despre recunoasterea realitatilor de pe teren. „Ei sunt cei care au puterea”, a spus Lavrov, relateaza Der Spiegel.

Talibanii se afla pe lista cu organizatii teroriste a Moscovei inca din 2003. Prin eliminarea lor, Moscova urmeaza acum exemplul Kazahstanului, a declarat Lavrov, potrivit RIA Novosti. Aceasta tara, care se afla intre Rusia si Afganistan, nu ii mai include pe talibani pe lista organizatiilor teroriste de la sfarsitul anului 2023.

„Ne pasa de Afganistan”, a adaugat Lavrov, potrivit relatarii. „Mai presus de toate, ne pasa de aliatii nostri din Asia Centrala”, a mai spus el.

Rusia este preocupata in special de securitatea in fostele republici sovietice care se invecineaza cu Afganistanul. Moscova se teme ca acolo ar putea aparea noi grupuri jihadiste, inspirate sau sustinute de talibani. Kremlinul doreste, de asemenea, sa previna un aflux regional de migranti si o noua recrudescenta a comertului cu opiu si heroina.

Demersul nu reprezinta inca o recunoastere oficiala a guvernului taliban de la Kabul. Cu toate acestea, potrivit presei de stat ruse, reprezentantii talibanilor au fost invitati la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg la inceputul lunii iunie.

Talibanii au recastigat puterea in Afganistan dupa retragerea trupelor internationale in vara anului 2021. In pofida sanctiunilor internationale impotriva guvernului taliban, Moscova a mentinut relatii cu islamistii radicali timp de ani de zile. Reprezentantii fortelor americane de atunci din Afganistan au acuzat Rusia in 2018 ca a furnizat arme talibanilor. Moscova a negat acest lucru.

Rusia are o istorie de conflicte cu Afganistanul. Uniunea Sovietica a invadat Afganistanul in 1979, dupa care a urmat un razboi de zece ani impotriva militiilor islamiste, sustinute la acea vreme de SUA. Cand soldatii sovietici s-au retras, militiile au devenit talibanii islamici radicali.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: