Rectorul SNSPA, ironie la adresa lui Mircea Geoana: „Spre spaima unora dintre oamenii politici, vantul bate mai tare in an electoral”

politica

Remus Pricopie, alegeri, presedinte, Marcel Ciolacu, Mircea Geoana, Nicolae Ciuca

Potrivit celor mai multe dintre sondajele efectuate in ultima vreme – inclusiv a celui mai recent, dat publicitatii chiar astazi de INSCOP, Mircea Geoana ar fi marele favorit la alegerile prezidentiale din toamna.

Cifrele publicate de INSCOP releva ca Geoana s-ar impune lejer in turul II in fata oricaruia dintre prezumtivii contracandidati – Marcel Ciolacu, Nicolae Ciuca sau George Simion.

Nu toata lumea este insa dispusa sa dea credit sondajelor, cu atat mai mult cu cat unele dintre ele au gresit predictiile in mod flagranr, in ultimii ani. Printre cei care indeamna la rabdare se numara si rectorul SNSPA, Remus Pricopie, care a scris o postare pe aceasta tema, pe pagina sa de Facebook – postare pe care primul care a apreciat-o cu un „Like” a fost, amanunt interesant, nimeni altul decat fostul premier Victor Ponta!

„Sa nu ne grabim! Dupa publicarea ultimelor sondaje privind competitia pentru Cotroceni, din acest an, am primit un mesaj de la un prieten jurnalist care, printre altele, spunea: «Suntem condamnati la […], se pare, asta daca nu se schimba directia Vintului.»

Ṣi eu cred ca, in an electoral, este bine sa nu ne grabim cu clamarea victoriei. Exista o intelepciune a electoratului, care trece dincolo de analizele sociologice si care se vede la vot, nu in dezbaterile mai mult sau mai putin orientate mediatic.

As vrea sa ne aducem aminte ca in mai 2004, candidatul castigator pentru alegerile din toamna era Adrian Nastase. A castigat Traian Basescu. In mai 2009, Mircea Geoana era considerat viitorul presedinte al Romaniei. Desi asumata public victoria, in seara alegerilor, pe baza unui sondaj, nu a fost sa fie. A castigat Traian Basescu. In mai 2014, Victor Ponta era primul in sondaje. In noiembrie 2014, a castigat Klaus Iohannis.

Prin urmare, imi mentin parerea ca este prea devreme ca cineva – oricine ar fi el – sa poata, in mod realist, sa trimita invitatii pentru petrecerea post-alegeri prezidentiale 2024.

Si da, este adevarat, spre spaima unora dintre oamenii politici, vantul bate mai tare, in an electoral, iar memoria publica se improspateaza mai usor”, se incheie postarea rectorului SNSPA.

De altfel, opinia profesorului Pricopie este impartasita si de unul dintre cei mai reputati sociologi romani, Barbu Mateescu, care a scris:

„Foarte corecta perspectiva. Dar nu pentru ca suntem in mai si pana la alegeri ar mai fi foarte mult timp – alegerile din acest an, previzibil, vor avea loc in septembrie, deci adaptand situatia la alti ani suntem in august 2004 sau 2009 sau 2014, dar nu cu o toamna electorala inaintea noastra, ci cu o vara cand populatia e distrasa de alte lucruri iar sondajele sunt greu de facut (clasa de mijloc nu e in tara).

Mai degraba lucrurile au potentialul sa stea diferit in ziua votului pentru ca, prin definitie, cine este favorizat de status quo (Geoana si intr-o oarecare masura Ciolacu) nu va face multe, in timp ce potentialii candidati aflati pe locul 3 sau mai jos vor face lucruri. Practic, e de asteptat ca Simion, Ciuca, Drula sa intreprinda actiuni dramatice pentru a-si mari scorul, iar daca nu ei atunci partidele lor.

Ciolacu de asemenea va incerca sa capete capital de incredere daca vrea sa castige in turul doi. Sau pur si simplu sa nu candideze in cazul in care si in sondajele lui pierde in turul decisiv – o noua candidatura putand schimba semnificativ lucrurile.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: