Ca raspuns la verdictele de vinovatie date unor activisti pro-democratie din Hong Kong, SUA impun restrictii de vize oficialilor

externe

Statele Unite vor impune noi restrictii privind vizele oficialilor chinezi si din Hong Kong in urma verdictelor de vinovatie date in procesul Legii Securitatii Nationale a activistilor pro-democratie din Hong Kong, a anuntat vineri Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

Paisprezece activisti pro-democratie au fost gasiti vinovati, iar doi au fost achitati joi intr-un proces de referinta despre care criticii spun ca ar putea da o noua lovitura statului de drept al orasului si reputatiei sale de centru financiar global.

„Statele Unite sunt profund ingrijorate de verdictele de vinovatie anuntate in proces (…) Inculpatii au fost supusi unei urmariri penale motivate politic si inchisi pur si simplu pentru participarea pasnica la activitati politice protejate de Legea fundamentala din Hong Kong”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Matthew Miller, intr-un comunicat.

Drept urmare, Statele Unite vor impune noi restrictii privind vizele oficialilor chinezi si din Hong Kong responsabili de implementarea legii de securitate, a spus Miller.

Verdictele din cel mai mare proces din Hong Kong impotriva opozitiei democratice vin la mai bine de trei ani dupa ce politia a arestat 47 de democrati in urma unor raiduri in oras. Ei au fost acuzati de conspiratie pentru a comite un act de subversiune in temeiul unei legi de securitate nationala impusa de China.

SUA indeamna autoritatile chineze si din Hong Kong sa inceteze sa foloseasca „legile vagi de securitate nationala pentru a reduce la tacere disidenta pasnica”, a spus Miller.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: