Ambasadorul Marii Britanii in Mexic a fost retras dupa ce a indreptat in gluma o arma spre un angajat al ambasadei

externe

Ambasadorul Marii Britanii in Mexic a fost rechemat din postul sau la inceputul acestui an, dupa ce a indreptat o pusca de asalt catre un angajat al ambasadei locale. Imagini ale incidentului au fost publicate recent pe retelele de socializare, potrivit The Guardian.

Potrivit Financial Times, Jon Benjamin se afla intr-o vizita oficiala in Durango si Sinaloa, doua state cu grupuri puternice de crima organizata, cand s-a uitat prin luneta armei la un coleg, care gesticuleaza inconfortabil.

Arma de foc apartinea, probabil, garzii de corp care il insotea pe diplomat. Barbatul a fost demis la scurt timp dupa incidentul din aprilie.

Videoclipul a fost lansat de un cont anonim pe X. „Intr-un context de crime zilnice in Mexic din cauza traficantilor de droguri, el indrazneste sa glumeasca”, se scrie in postare.

Mexic a inregistrat peste 30.000 de omucideri pe an in ultimii sase ani – una dintre cele mai mari rate de omucidere din America Latina – in timp ce grupurile criminale organizate lupta pentru a controla teritoriul si afacerile din intreaga tara.Benjamin, in varsta de 61 de ani, nu mai figureaza ca ambasador pe site-ul guvernului britanic.

Benjamin a devenit ambasadorul Regatului Unit in Mexic in 2021, avand anterior functii in Chile, Turcia, Ghana, Indonezia si SUA de-a lungul unei cariere de aproape patru decenii.

Foreign, Commonwealth and Development Office nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii din partea The Guardian, dar a declarat pentru FT: „Suntem la curent cu acest incident si am luat masurile corespunzatoare. Acolo unde apar probleme interne, FCDO are regulamente solide de HR pentru a le rezolva.”

Relatiile diplomatice dintre Marea Britanie si Mexic, a doua cea mai mare economie a Americii Latine, au tins sa fie cordiale si necontroversate. Ei negociaza un nou acord de liber schimb din 2022.

In aceasta duminica, alegatorii mexicani par sa o aleaga pe Claudia Sheinbaum drept prima femeie presedinte, care va lua locul predecesorului ei popular din partea aceluiasi partid, Andres Manuel Lopez Obrador.

Campania a fost afectata de violenta, peste 30 de candidati au fost ucisi si alte sute au renuntat, in timp ce grupurile criminale organizate lupta pentru a-si instala lideri prieteni.

Miercuri – ultima zi a campaniei – un barbat inarmat s-a filmat impuscandu-l pe Jose Alfredo Cabrera, candidatul opozitiei la primaria din orasul Coyuca de Benitez, Guerrero, inainte de a fi impuscat la randul sau de catre garda de corp.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: