Grecia prezinta din nou cazul privind returnarea sculpturilor din Partenon de catre British Museum in fata unui comitet al UNESCO

life

Grecia si-a prezentat cazul privind returnarea sculpturilor Partenonului la o sesiune a unui comitet UNESCO reunit la Paris in perioada 29-31 mai, a anuntat sambata Ministerul grec al Culturii, potrivit Ekathimerini.

„Sculpturile Partenonului si simbolismul lor fac parte integranta din mostenirea culturala elena si din identitatea culturala greaca”, a declarat delegatia elena in fata Comitetului interguvernamental pentru promovarea returnarii bunurilor culturale catre tarile de origine sau a restituirii lor in caz de insusire ilegala (ICPRCP). De asemenea, a cerut Regatului Unit, care este membru pentru prima data, „sa demonstreze in practica vointa de a se conforma recomandarilor si deciziilor Comitetului”.

Argumentele Greciei „au fost primite cu caldura de marea majoritate a statelor membre ale Comitetului Interguvernamental”, a spus ministerul.

Regatul Unit a reiterat ca cadrul legislativ existent nu permite returnarea sculpturilor in Grecia.

La sfarsitul sesiunii, panelul UNESCO a invitat din nou ambele tari sa se conformeze recomandarilor anterioare si „sa depuna in continuare toate eforturile necesare pentru a gasi o solutie acceptabila”.

Cazul sculpturilor Partenonului a fost inaintat pentru prima data Comitetului in 1984. De atunci, Comitetul a examinat cazul in fiecare dintre sesiunile sale, adoptand 18 recomandari pentru o solutie reciproc acceptabila.

Sculpturile au fost luate din Partenon la inceputul secolului al XIX-lea, de catre diplomatul britanic Thomas Bruce, conte de Elgin, si au ajuns la British Museum. Marea Britanie sustine ca a achizitionat artefactele in mod legal si ca le-a scos din tara cu acordul autoritatilor otomane, care controlau Grecia in acel moment. Alte surse contrazic aceasta varianta. Atena a cerut in mod constant returnarea artefactelor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: