Milioane de euro pentru finantarea propagandei ruse in tarile UE. Serviciile de informatii din UE au descoperit de unde vin o parte dintre bani

externe

comisia europeana, ue

Scurgerea de documente interne a scos la iveala activitatile ascunse ale fondului rusesc de stat pentru protectie juridica „Pravfond”, care au constat in operatiuni de influenta si propaganda in 48 de tari din Europa si din lume, relateaza The Guardian citand o sursa din cadrul serviciilor de informatii europene.

Documentele interne ale „Fondului pentru sustinerea si protectia drepturilor compatriotilor care traiesc in strainatate” se refera la finantarea site-urilor de propaganda care vizeaza europenii, asistenta pentru plata apararii traficantului de arme condamnat Viktor But si a ucigasului Vadim Krasikov. Documentele arata, de asemenea, ca mai multi fosti ofiteri de informatii ai Federatiei Ruse au lucrat pentru aceasta fundatie.

In plus, partenerii locali ai „Pravfond” au primit subventii din partea statului rus in mai multe tari europene in care fondul are filiale. Acest lucru ridica intrebari cu privire la utilizarea fondurilor publice si preocupari legate de securitatea nationala inaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Seful Institutului Diasporei Rusesti, care in documentele oficiale este numit implementatorul proiectului Pravfond, este Serhii Panteleev, care a fost sanctionat de tarile UE ca angajat al unitatii de informatii militare rusesti specializata in razboi psihologic.

Serviciile de securitate ale Estoniei au anuntat intr-un raport de securitate nationala din 2020 ca Pravfond este de fapt un pseudo-sistem de protectie juridica. fiind in realitate un fond de operatiuni de influenta.

Pravfond a fost infiintat in 2012 prin decret prezidential. Documentele bugetare ale Pravfond arata ca organizatia a cheltuit sute de mii de euro pentru a sustine mai multe site-uri care ar fi luptat impotriva „rusofobiei” si a „protejat limba rusa” in Europa.

Pravfond a finantat activitatile site-ului golos.eu, un portal online care critica in principal guvernul ucrainean, pe presedintele Volodimir Zelenski si alti politicieni ucraineni. Cu toate acestea, redactorul-sef adjunct al portalului, Iuri Andriicenko, a negat, intr-un comentariu pentru The Guardian, ca site-ul a primit bani de la „Pravfond” sau ca ar avea legaturi cu Rusia.

Reamintim ca actiunile infractionale ale spionilor rusi in Marea Britanie provoaca ingrijorare in guvernul britanic, potrivit ministrului Apararii al Marii Britanii, Grant Shepps.

Ministrul polonez al apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, a declarat, de asemenea, ca activitatile retelei de informatii rusesti s-au intensificat in intreaga Europa. Aceasta reprezinta o mare amenintare pentru Polonia, iar pericolul din partea Rusiei si a Belarusului nu a fost niciodata atat de mare de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, a declarat ministrul Apararii Nationale al Poloniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: