China acuza ca MI6 a recrutat cu cuplu de „cartite”, spioni angajati ai guvernului chinez care lucrau pentru Marea Britanie

externe

Beijing

China a acuzat luni Marea Britanie ca a recrutat un cuplu casatorit, angajat de guvernul chinez, pentru a spiona in favoarea MI6, in contextul in care cele doua tari fac schimb de acuzatii de spionaj, relateaza CNN.

Agentia de spionaj a Chinei, Ministerul Securitatii de Stat (MSS), a anuntat printr-un comunicat ca a rezolvat recent un „caz major de spionaj” care implica MI6, in care a descoperit doua importante cartite „plantate de partea britanica in randurile noastre”, se precizeaza in comunicat.

Afirmatia vine la doar cateva saptamani dupa ce politia britanica a acuzat trei persoane de spionaj pentru serviciul de informatii din Hong Kong, dupa acuzatiile aduse in aprilie altor doua persoane acuzate de spionaj pentru China, inclusiv un fost cercetator din echipa unui deputat din Partidul Conservator aflat la putere.

Aceste acuzatii din Regatul Unit au fost formulate dupa ce, in ianuarie, serviciul secret chinez MSS a declarat ca l-a retinut pe seful unei companii de consultanta straina care ar fi spionat pentru MI6.

Sub conducerea lui Xi Jinping, liderul cel mai autoritar al Chinei din ultimele decenii, agentia de spionaj a tarii, si-a sporit drastic profilul public si si-a extins atributiile. Dintr-o organizatie din umbra, fara o fata publica vizibila, MSS s-a transformat intr-o prezenta foarte vizibila in viata publica.

In ultimele sase luni, MSS a facut in mod regulat declaratii publice cu privire la dezmembrarea operatiunilor de spionaj straine, afirmatii care sunt imposibil de verificat, avand in vedere natura lor, dar care prezinta agentia intr-o lumina pozitiva si le reaminteste in mod regulat cetatenilor chinezi sa fie precauti.

In ultima sa declaratie de luni, MSS a detaliat acuzatiile impotriva cuplului casatorit.

Acesta a afirmat ca un presupus spion, identificat dupa numele de familie Wang, lucra intr-o pozitie „cu acces la informatii confidentiale esentiale” intr-un organ central de stat anonim. In 2015, cererea lui Wang de a studia in Marea Britanie in cadrul unui program de schimb a fost „aprobata rapid”, cu sprijinul MI6, potrivit MSS.

In timp ce studia in Marea Britanie, Wang ar fi fost invitat la mese si excursii organizate de MI6 pentru a-i intelege „slabiciunile de caracter si interesele personale”, a afirmat MSS. Dupa ce a aflat ca Wang avea „o dorinta puternica de a castiga bani”, agentia de spionaj britanica s-a folosit de un fost student pentru a-l atrage intr-o oportunitate de consultanta cu jumatate de norma cu o remuneratie mare, a declarat MSS.

„Partea britanica a inceput cu proiecte de cercetare deschise si a trecut treptat la chestiuni interne esentiale ale agentiilor noastre centrale de stat, platindu-i un onorariu semnificativ mai mare decat tarifele normale de consultanta. Desi Wang a fost oarecum precaut, el a continuat sa ofere asa-numitele servicii de „consultanta” partii britanice contra unor sume mari de bani”, se arata in comunicatul MSS.

Dupa un timp, personalul MI6 l-a abordat pe Wang pentru a lucra pentru guvernul britanic cu promisiuni de recompense monetare mai mari si garantii de securitate, sustine MSS. Wang ar fi fost de acord cu conditiile si a primit pregatire in domeniul spionajului inainte de a i se spune sa se intoarca in China pentru a aduna informatii, se arata in declaratie.

MSS a afirmat ca MI6 l-a indemnat in mod repetat pe Wang sa o convinga pe sotia sa – care lucra la o agentie guvernamentala „de baza” – sa se alature spionajului, oferindu-i dublul banilor. In ciuda ezitarii sale initiale, Wang si sotia sa, supranumita Zhou, au acceptat in cele din urma, a afirmat MSS.

Cazul este in curs de investigare suplimentara, potrivit MSS.

In luna august a anului trecut, MSS si-a facut debutul pe retelele de socializare: a lansat un cont oficial pe WeChat, cea mai populara aplicatie de socializare din China, cu un apel de mobilizare pentru ca „toti membrii societatii” sa se alature luptei sale impotriva infiltrarilor straine. Postarile sale aduna in mod regulat sute de mii de vizualizari si sunt distribuite pe scara larga de catre mass-media de stat.

Potrivit MSS, spionii straini sunt omniprezenti si se infiltreaza peste tot – de la aplicatiile de cartografiere la statiile meteo. Ministerul a postat anterior detalii despre ceea ce sustine ca sunt activitati de spionaj desfasurate de agentiile de spionaj occidentale si a detaliat modul in care cetatenii chinezi care studiaza sau lucreaza in strainatate ar fi fost recrutati de CIA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: