„Fals ordinar”. Documentul lansat de PSD contra lui Nicusor Dan contine falsuri grosolane, doi cunoscuti jurnalisti plus un specialist CNSAS le scot in evidenta
Documentul lansat de PSD in cateva publicatii prin care se sustine ca Nicusor Dan a fost informator al Securitatii la varsta de de 21 de ani este un „fals ordinar”. Dovezi in acest sens sunt prezentate de jurnalistii Radu Buzaianu, Mircea Marian si de fostul director sef al Directiei de Investigatii din cadrul CNSAS, Razvan Popa.
„Cel de langa cel cu cartonul a fost coleg la olimpiada de matematica cu Nicusor Dan. Il cheama Octav Farcasanu. Locuieste de 20 de ani in America, nu au mai tinut legatura.
Intamplarea face sa avem o cunostinta comuna. Si sa fie fix acum in tara. Si de aici incepe spectaculozitatea. In documentul scos de pesedisti azi sunt invocati toti cei din lotul olimpic.
Si aici vine spectaculozitatea pe care o cititi la mine in premiera. In documentul redactat, zic ei de un securist in 88′, este numit Petre Octav Farcasanu. El si-a adaugat un nume de sfant. Nu Petre, chiar Petru. In 2006. Nu avea cum sa fie redactat documentul de securisti inainte de 89′. Rasilor!”, a transmis Radu Buzaianu pe Facebook.
„Sa va arat, cu date concrete, ce facatura ordinara e documentul pesedist care sustine ca Nicusor Dan a cooperat cu Securitatea. La final de pagina 1/inceput de pagina 2 se afirma ca, pe baza datelor furnizate de ND, i s-a retras avizul de participare la Olimpiada de la Canberra lui Mugurel Barcau. Anul 1988!!!
Dar Barcau a absolvit liceul in 1987, in 1988 a terminat armata si NU avea cum sa mai mearga la Canberra, la o olimpiada destinata liceenilor. Deci secu nu avea ce aviz sa-i mai retraga!
De altfel, din cate stiu eu, Barcau a fost la olimpiadele internationale de doua ori, in clasa a X-a si a XII-a. Baai, cand mai falsificati, puneti mana de va faceti temele, nu ca pe vremea cand faceati liceul la Buzau.
PS: ce arata documentele pe care le postez. Unu, ca elevul Barcau era in clasa a XII in 1987 si doi, facatura pesedista, un fake total”, a scris si Mircea Marian pe Facebook.
Fostul director sef al Directiei de Investigatii din cadrul CNSAS, Razvan Popa, a subliniat si el ca documentul este un „fals ordinar”.
„Fals ordinar.
Pentru ca Securitatea scria cu diacritice, nu fara. Ca batea la masina. Pentru ca problema lui z/y (pe la mijlocul paginii 2) nu exista pe atunci. Pentru ca la Securitatea Municipiului Bucuresti NU EXISTA Serviciul 1. Ci 110, 120, 130, 140 etc. Iar un raport ca asta ar fi venit de la Serviciul 140.
Pentru ca nici cea mai retardata dactilografa a Securitatii nu ar fi redactat, aliniat si despartit in silabe in halul ala.
Pentru ca cei doi ofiteri mentionati pe ultima pagina n-au avut nicio treaba cu Problema ‘Invatamant’.
Pentru ca ofiterii care ‘semneaza’ nu semnau asa (Agache si Badea).
Pentru ca limbajul folosit e penibil pentru ce document pretinde a fi. E un mix de expresii specifice cu gargauni contemporani. Auzi… au ‘oferit’. informatii. Nu le ofereau, le furnizau. Nu exista cuvantul asta in limbajul Securitatii. Auzi… ‘demersuri de recrutare’.
Auzi… ‘profile ale caracterelor’. Amatori, baieti. Penibili”, a scris Razvan Popa.
Nicusor Dan a reactionat, luni, dupa ce un membru din echipa de comunicare a PSD a distribuit presei documente ale fostei Securitati in care se sustine ca primarul Capitalei a colaborat cu Securitatea cand avea 17 ani.
„Fata de documentul ‘Raport privind incadrarea informativa a cetatenilor care se deplaseaza in Australia cu ocazia Olimpiadei Internationale de Matematica’ care a inceput sa circule in presa fac urmatoarele precizari:
• am plecat din Romania de trei ori inainte de 1989: la Balcaniada de Matematica din 1987 (Grecia) si la Olimpiadele Internationale de Matematica din 1987 (Cuba) si 1988 (Australia);
• in relatia cu autoritatile statului de atunci am avut doar acele interactiuni obligatorii conform legislatiei din acei ani pentru toti romanii care calatoreau in strainatate;
• nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis doua adeverinte in acest sens, in 2012 si 2017;
• documentul prezinta mai multe neconformitati faptice”, a reactionat Nicusor Dan.
Raportul distribuit presei de PSD are trei pagini si este atribuit Securitatii. Dateaza din 1988, inainte de Olimpiada de Matematica din Australia, si spune ca, in cazul lui Nicusor Dan „au inceput demersurile de recrutare inainte de deplasarea in Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost in 1987, iar Nicusor Dan avea atunci 17 ani. Documentul a fost publicat de Realitatea TV si Solid News, site-ul lui Cosmin Gusa.
Documentul furnizat presei de catre un om din echipa PSD, conform hotnews.ro, este atribuit „Serviciului I – Securitatea Municipiului Bucuresti – Ministerul de Interne” si se numeste „RAPORT Privind incadrarea informativa a cetatenilor care se deplaseaza in Australia cu ocazia Olimpiadei Internationale de Matematica”.
Raportul incepe spunand ca „In perioada 9-21 iulie 1988 are loc la Canberra, Australia, cea de-a XXIX-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, la care participa 250 de concurenti din 49 de tari. Republica Socialista Romania participa cu un numar de sase concurenti care au fost selectionati de Ministerul Educatiei si Invatamintului. In urma acestui proces si a pregatirilor anterioare, deplasarea este facuta de Vasiu Adrian din Cluj Napoca, Dan Nicusor Daniel din Fagaras, Faracasanu Octavian Petre din Craiova, Radulescu Banu Andrei, Moroianu Andrei si Belgun Florin Alexandru din Bucuresti”.
Documentul sustine ca dintre cei 6 participanti, trei „au avut deplasari care au avut aceleasi scopuri, ocazie cu care au facut obiectul verificarilor si avizelor transmise Ministerului Educatiei si Invatamantului”. Printre cei trei se numara si Nicusor Dan, conform acestui document.
Despre Nicusor Dan, raportul precizeaza „ca au inceput demersurile de recrutare inainte de deplasarea in Rep. Cuba”, iar „in procesul de cunoastere personala a persoanei vizate s-a constatat ca acesta manifesta dorinta de colaborare si aptitudini in acest sens”.
Olimpiada internationala de matematica din Cuba a fost in 1987, cu un an inainte de cea din Australia. Raportul sustine ca, inainte de plecarea in Cuba, Nicusor Dan „s-a prezentat la intalnirile planificate, cu regularitate si a fost prelucrat corespunzator”.
Potrivit documentului, elevul „a manifestat o ura fata de Vasiu Adrian cu care se afla in concurenta la concursurilor de matematica”. Nicusor Dan a furnizat doua note informative despre acesta, dar „fara o valoare informativa deosebita”.
Dupa participarea la olimpiada internationala din Cuba, Nicusor Dan „a mai furnizat o nota informativa cu valoare operativa pe linie de securitate”. In baza acestei notei, Securitatea a decis sa-i retraga avizul de deplasare lui Barcau Mugurel Alexandru, din Craiova.
Raportul mai precizeaza ca elevul Nicusor Dan „a oferit note de interes in ceea ce il priveste pe Cocorada Sorin, profesor la lic. Industrial Radu Negru din Fagaras”.
Nota este semnata, la final, de ”Ofiter informativ lt. Maj. Agache Constantin”. El traseaza obiectivul ca ”analiza si evaluarea” sa fie efectuata ”dupa intoarcerea in tara, dar nu mai tarziu de luna septembrie a acestui an. Evaluarea va fi facuta individual, separat cei care au angajament si separat cei care nu au angajament”.
Istoricul Mihai Demetriade, cercetator CNSAS, sustine ca documentul nu este autentic. „Strict tehnic, trebuie sa privilegiem adevarul. Dupa toate detaliile grafice, documentul este un fake, nici macar bine facut. Cu certitudine este un document fake. Nu doar lipsa watermark-ului institutiei noastre, ci si detalii de continut, de stilistica, detalii asupra unor date. Din minime verificari, documentul este fals, deci nu are rost sa discutam despre continutul lui“, sustine Demetriade.