Coreea de Sud va relua toate activitatile militare de-a lungul liniei de demarcatie militara

externe

baloane, reziduuri, Coreea de Nord

Armata sud-coreeana a declarat marti ca va relua toate activitatile militare de-a lungul liniei de demarcatie militara care separa cele doua Corei si Insulele de Nord-Vest, dupa suspendarea unui acord militar intre cele doua tari, transmite Reuters.

Suspendarea acordului militar, pe care presedintele Yoon Suk Yeol a aprobat-o marti mai devreme, este un raspuns la decizia Coreei de Nord de a trimite peste granita sute de baloane care transportau gunoi.

„Armata sud-coreeana arata clar ca va lua toate masurile necesare pentru a proteja vietile si siguranta poporului sau ca raspuns la provocarile Coreei de Nord”, a declarat un oficial al Ministerului Apararii intr-un briefing de urgenta.

Raspandirea pe scara larga a baloanelor cu mizerie „a amenintat serios siguranta poporului nostru si a provocat daune materiale”, a adaugat oficialul.

Phenianul a declarat duminica ca a trimis 15 tone de deseuri folosind 3.500 de baloane, in timp ce Seulul a promis masuri „de nesuportat” impotriva Nordului ca raspuns, care ar putea include propaganda zgomotoasa din difuzoarele directionate catre Nord.

In temeiul pactului militar, ambele tari au convenit sa „inceteze complet toate actele ostile una impotriva celeilalte” care sunt sursa tensiunilor si conflictelor militare, prin masuri precum incheierea exercitiilor militare de langa granita de catre cele doua parti.

A fost cea mai importanta intelegere din lunile de reuniuni la summit istorice dintre cele doua Corei din 2018, dar a fost aproape abandonata cand Phenianul a declarat anul trecut ca nu mai este legat de acesta. De atunci, Nordul a desfasurat trupe si arme la posturile de paza din apropierea granitei militare.

Aproximativ 50 de nord-coreeni au fost vazuti marti din sud ridicand un gard, care se intinde pe cateva sute de metri, care duce la un post de paza situat pe un deal de granita, potrivit unui martor Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: