Cristian Parvulescu: „Campania electorala pentru Primaria Bucurestiului a fost un experiment pentru alegerile prezidentiale din septembrie”

analize

Donald Trump, atentat, democratie, Statele Unite, dictatura, Cristian Pirvulescu

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele a mutat centrul de interes catre problemele administrative, temele europene fiind trecute in plan secundar, afirma analistul politic Cristian Pirvulescu, care apreciaza ca prezenta la vot va fi relativ scazuta in diaspora in comparatie cu scrutinul european din mai 2019.

„Asa cum se anticipase, comasarea alegerilor locale cu alegerile europene a mutat centrul de interes catre problemele administrative. In consecinta, temele europene au fost trecute in plan secundar, inclusiv pe retelele sociale, unde campania a fost totusi mai intensa. Iar campania pentru locale a fost centrata tactic pe alegerile din Bucuresti, in special pe cele pentru Primaria Generala, ca un experiment pentru alegerile prezidentiale din septembrie”, a declarat Pirvulescu pentru AGERPRES.

El considera insa ca, „dincolo de aparente, linistea campaniei a fost inselatoare”.

„Intr-o cadenta de manual, atacurile impotriva candidatilor, in special a lui Nicusor Dan, au incercat sa reseteze confruntarea si sa relanseze candidaturile challengerilor. In media clasica campania a fost suspect de linistita, pentru ca deja confruntarea s-a mutat in online. Iar in online nu dezbaterea, ci promovarea agresiva si atacul uneori ignobil sunt privilegiate”, a sustinut profesorul Pirvulescu.

Cristian Pirvulescu afirma ca trecerea campaniilor spre media online si retelele sociale, acolo unde deja unele partide si candidati au fost intr-o campanie continua, a dat doua principale tendinte: preponderenta temelor locale adaptate de partidele sistem fiecarui context si specularea temelor conspirationiste de catre partidele antisistem.

„Avantajate de sistemul de vot pentru alegerea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene cu retele de alesi si militanti puternice, partidele sistem nu s-au lansat in contracararea teoriilor conspirationiste, care, fara adversitatea ca le sa le potenteze, au ramas relativ marginale”, a explicat analistul.

El a aratat ca rezultatul alegerilor din 9 iunie va influenta printr-un „efect de contagiune” alegerile prezidentiale, care, la randul lor vor influenta rezultatul alegerilor parlamentare.

„Ramane insa loc pentru imprevizibil, mai ales datorita candidaturilor independente. Ele au reprezentat deja un procent non-neglijabil din intentia de vot pentru alegerile europene. Si acestea coaguleaza un vot de protest care, de nenumarate ori in trecut, a fost decisiv in victoria din turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Dar, o victorie clara si un procent consistent al actualei majoritati guvernamentale va avea, dincolo de rezultatul alegerilor prezidentiale, un impact asupra viitoarei configuratii a Parlamentului”, a subliniat Pirvulescu.

Referitor la prezenta la vot, Cristian Pirvulescu a declarat ca aceasta va fi determinata de alegerile considerate prioritare, respectiv de alegerile locale, opinand ca se asteapta la o prezenta relativ scazuta la vot in diaspora in comparatie cu scrutinul european din mai 2019.

„La ultimele alegeri a fost putin sub 50%. In septembrie 2020, in conditiile unui al doilea val COVID-19, prezenta la vot a fost de 46,02 %, iar la alegerile locale din iunie 2016 – 48,17 %. Este probabil ca acest comportament electoral sa se reproduca si pe 9 iunie. In general mobilizarea la alegerile locale este mai buna, data fiind situatia speciala a Romaniei cu aproape cinci milioane de alegatori aflati in afara tarii si care nu vor putea vota la alegerilor locale. Ma astept la o prezenta relativ scazuta la vot in diaspora in comparatie cu scrutinul european din mai 2019 cand referendumul pentru justitie a actionat ca un levier in cresterea cvasi-mecanica a prezentei. Dar, de data aceasta, alegerile locale vor actiona din nou ca un levier, dar cu alt efect. Caci referendumul simplifica alegerea, datorita efectului simplificator al intrebarii care se repercuteaza si asupra scrutinului asociat, pe cand alegerile locale personalizeaza si contextualizeaza scrutinul”, a mai spus analistul politic Cristian Pirvulescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: