Astronautul care a realizat cea mai frumoasa fotografie a Pamantului vazut din spatiu a decedat in urma unui accident aviatic, la 90 de ani

externe

astronaut, accident, avion, Rasarit de Pamant, imagine, Apollo 8

William Anders, fostul astronaut de pe Apollo 8, care a realizat in 1968 fotografia emblematica „Rasarit de Pamant”, a fost ucis vineri cand avionul pe care il pilota singur s-a prabusit in apele din largul insulelor San Juan, in statul Washington. El avea 90 de ani.

Fiul sau, locotenent-colonelul in retragere al Fortelor Aeriene Greg Anders, a confirmat decesul pentru Associated Press. „Familia este devastata”, a spus el. „A fost un pilot grozav si ne va lipsi teribil”.

William Anders, un general-maior in retragere, a declarat ca fotografia a fost cea mai importanta contributie a sa la programul spatial, alaturi de faptul ca s-a asigurat ca modulul de comanda si modulul de serviciu Apollo 8 au functionat.

Fotografia, prima imagine color a Pamantului din spatiu, este una dintre cele mai importante din istoria moderna pentru modul in care a schimbat modul in care oamenii priveau planeta. Fotografia este creditata ca fiind cea care a declansat miscarea globala de mediu, pentru ca a aratat cat de delicat si izolat parea Pamantul din spatiu.

Administratorul NASA si fostul senator Bill Nelson a declarat ca Anders a intruchipat lectiile si scopul explorarii. „A calatorit pana in pragul Lunii si ne-a ajutat pe toti sa vedem altceva: pe noi insine”, a scris Nelson pe platforma de socializare X.

Misiunea Apollo 8 din decembrie 1968 a fost primul zbor spatial uman care a parasit orbita joasa a Pamantului si a calatorit pana la Luna si inapoi. A fost cea mai indrazneata si poate cea mai periculoasa calatorie a NASA de pana atunci si una care a pregatit terenul pentru aselenizarea Apollo 11, sapte luni mai tarziu.

Vineri, in jurul orei 11:40 a.m. a sosit un raport potrivit caruia un avion de model mai vechi s-a prabusit in apa si s-a scufundat in apropiere de capatul nordic al insulei Jones, a declarat seriful comitatului San Juan, Eric Peter. Greg Anders a confirmat pentru KING-TV ca trupul tatalui sau a fost recuperat vineri dupa-amiaza.

Doar pilotul se afla la bordul avionului Beech A45 in acel moment, potrivit Asociatiei Federale de Aviatie.

Consiliul National pentru Siguranta Transporturilor si FAA investigheaza accidentul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: