Joe Biden, in prima sa vizita de stat in Franta: „Suntem mai apropiati decat am fost vreodata”

externe

biden macron

Dupa comemorarea debarcarii din Normandia, presedintele american Joe Biden efectueaza sambata prima sa vizita de stat in Franta, iar gazda sa, presedintele Emmanuel Macron, etaleaza tot fastul ceremonial pentru a celebra o relatie care a revenit pe drumul cel bun dupa cateva hopuri, scrie AFP, potrivit news.ro.

Dupa o ceremonie la Arcul de Triumf, programata la ora locala 12.30 (13.30, ora Romaniei), presedintele francez si omologul sau american vor merge pe Champs Elysee, cel mai cunoscut bulevard din lume, pavoazat in culorile celor doua tari, si flancati de 140 de cai si 38 de motociclisti. Dupa aprinderea traditionala a flacarii, va avea loc o demonstratie aviatica deasupra Arcului de Triumf.

Ziua va continua la Palatul Elysee, unde cei doi presedinti vor lua un pranz de lucru, inainte de un dineu de stat care va avea loc seara.

Se face totul, de ambele parti, pentru a arata ca „suntem mai apropiati decat am fost vreodata”, dupa cum a declarat vineri purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Kirby.

Presedintele democrat, in varsta de 81 de ani, este incantat sa efectueze cea mai lunga vizita din istorie in strainatate, in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale americane din noiembrie, in care il va avea ca adversar pe Donald Trump.

Joe Biden a sosit la Paris miercuri dimineata – desi nu avea niciun eveniment public pe agenda sa in acea zi – iar joi a participat, alaturi de Emmanuel Macron, la comemorarea debarcarii aliatilor din 1944. El va pleca spre SUA duminica, dupa ce va vizita si un cimitir al eroilor americani.

Dar, aceasta zi de fast diplomatic ar putea alimenta, pe de alta parte, criticile adversarilor presedintelui francez, care il acuza, inaintea alegerilor europene de duminica, ca si-a facut campanie toata saptamana sub masca politicii externe.

Pe aceeasi lungime de unda

Joe Biden si Emmanuel Macron vor discuta, evident, despre marile probleme internationale ale momentului, asupra carora democratul in varsta de 81 de ani si presedintele, cu 35 de ani mai tanar decat el, sunt in general pe aceeasi lungime de unda, daca nu chiar impecabil aliniati.

In ceea ce priveste conflictul din Gaza, de exemplu, de la atacul fara precedent al Hamas, Joe Biden a fost cel mai puternic sustinator al ofensivei israeliene, in timp ce Franta s-a distantat de modul in care armata israeliana isi conduce operatiunile. Parisul a anulat recent participarea producatorilor israelieni de arme la marea expozitie de aparare Eurosatory.

In ceea ce priveste Ucraina, cele doua tari, aliate in cadrul NATO, sunt unite in promisiunea de a ajuta Kievul in fata invaziei rusesti. Dar Washingtonul are grija sa nu urmeze toate impulsurile presedintelui francez, de exemplu in ceea ce priveste posibilitatea de a trimite instructori militari in Ucraina.

Washingtonul a promis anunturi privind securitatea maritima in regiunea Asia-Pacific. Vor fi discutate, de asemenea, parteneriate in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Cert este ca relatiile dintre cei doi presedinti s-au imbunatatit considerabil de cand Statele Unite i-au smuls Frantei, chiar de sub nas, un important contract de submarine cu Australia, in septembrie 2021.

Criza diplomatica care a urmat ramane unul dintre cele mai vii episoade de tensiune intre Statele Unite si „cel mai vechi aliat” al lor, asa cum Washingtonului ii place sa numeasca Franta.

„Unul dintre lucrurile pe care (presedintele american) le respecta si le admira atat de mult la presedintele Macron este capacitatea sa de a fi la fel de onest si direct ca el insusi. Este ceea ce vrea sa vada la un prieten si la un aliat: capacitatea de a merge direct la subiect si de a spune ceea ce gandesti”, a declarat John Kirby.

Pentru a depasi neintelegerile dintre ei, presedintele american i-a rezervat de asemenea sefului statului francez prima vizita de stat la Casa Alba din mandatul sau, in decembrie 2022. Cei doi barbati de stat par acum complet impacati. Nu insa pana la punctul de a-l convinge pe presedintele octogenar, care se preteaza din ce in ce mai putin la acest exercitiu, sa tina o conferinta de presa comuna la Paris.

Joe Biden si Emmanuel Macron nu vor face decat declaratii de presa sambata. Intrebat despre acest aspect, John Kirby nu a fost foarte comunicativ: „Acesta este aranjamentul care a fost decis”, a spus el.

(foto: captura: Facebook/Elysee – Presidence de la Republique Francaise)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: