Infrangere rusinoasa pentru social-democratii lui Scholz la europarlamentare. SPD este abia pe locul 3

externe

Marcel Ciolacu

Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului german Olaf Schoz se claseaza abia pe locul 3 la alegerile europene de duminica, situandu-se in urma conservatorilor si a extremei drepte, potrivit sondajelor realizate de televiziunile publice, transmite AFP, citata de Agerpres.

Potrivit exit-pollurilor realizate la iesirea de la urne pentru posturile ARD si ZDF, SPD a obtinut 14% din voturi, in timp ce conservatorii – Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si Uniunea Crestin-Sociala din Bavaria (CSU) – s-au clasat pe primul loc, cu 29,5-30% din sufragii, iar Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreapta), s-a situat pe pozitia a doua, cu circa 16% din sufragii.

In randul partenerilor de coalitie ai lui Scholz, Verzii au inregistrat cel mai prost rezultat electoral, scazand de la 20,5% in 2019 la 12% in actualul scrutin, ceea ce reprezinta o adevarata lovitura pentru ei inaintea alegerilor nationale de anul viitor.

Comparativ cu alegerile europene din 2019, SPD a pierdut 1,8 puncte procentuale (obtinuse 15,8% in 2019), conservatorii au castigat 0,6 puncte procentuale (avusesera 28,9% in 2019), iar AfD a castigat 5,5 puncte procentuale (de la 11% in 2019, la 16,5% la actualul scrutin).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: