Politia daneza spune ca atacul asupra premierului nu a fost motivat politic. Presupusul atacator ar fi fost probabil sub influenta alcoolului si a drogurilor

externe

Mette Frederiksen, polonez, acuzat, atentat, deportat, inculpat

Atacul asupra premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, despre care ea spune ca a socat-o, dar „in regula”, nu este considerat a fi motivat politic, potrivit BBC.

Se spune ca Frederiksen a suferit un traumatism cervical dupa ce un barbat s-a apropiat de ea si a lovit-o, vineri seara, in Copenhaga.

Un polonez in varsta de 39 de ani, care a fost arestat, s-a prezentat sambata la Tribunalul din Frederiksberg pentru o audiere preliminara.

El a fost acuzat de violenta impotriva unei persoane din serviciul public si neaga acuzatia, a informat presa locala.

Suspectul a fost arestat preventiv pana pe 20 iunie, a scris politia din Copenhaga la X. „In prezent, nu luam in considerare ipoteza ca incidentul a fost motivat politic”, mai scrie in postare.

Potrivit radiodifuzorului public danez DR, politia crede ca presupusul atacator era probabil sub influenta alcoolului si a drogurilor in momentul arestarii.

Biroul premierului a declarat agentiei de presa AFP ca, dupa incident, Frederiksen a fost dusa la un spital pentru un control. Programul ei oficial de sambata a fost anulat.

Intr-un mesaj pe Instagram postat in weekend, ea a multumit oamenilor pentru „multe, multe, multe mesaje de sprijin si incurajare”, pe care le-a primit, pe care le-a numit „incredibil de emotionante”. „Sunt intristata si socata de incidentul de ieri, dar in rest, sunt bine”, a scris ea. Ea a adaugat ca acum are nevoie de „liniste si pace” si sa fie alaturi de familia ei.

In varsta de 46 de ani, Frederiksen este liderul social-democratilor din Danemarca, cel mai mare partid din guvernul de coalitie al Danemarcei. Ea a devenit prim-ministru in 2019, dupa ce a preluat functia de lider al partidului de centru-stanga cu patru ani mai devreme. Acest lucru a facut-o cel mai tanar prim-ministru din istoria daneza.

Liderii europeni au denuntat incidentul, care a avut loc cu doua zile inainte de alegerile europene. Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a postat pe X ca este „indignat”, in timp ce presedintele francez Emmanuel Macron a numit acest lucru „inacceptabil” si i-a urat premierului danez „recuperare usoara”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: