Premierul belgian Alexander De Croo a demisionat dupa o infrangere zdrobitoare in alegerile generale

externe

alexander de croo, premier, belgia

Premierul belgian si-a prezentat oficial demisia in fata regelui, dupa ce partidul sau flamand libera democrat (Open VLD) a suferit o infrangere grea la alegerile generale de duminica, potrivit The Guardian.

Alexander De Croo va ramane prim-ministru interimar pana cand se va forma o noua coalitie, care implica sapte partide, proces care ar putea dura mai multe luni.

Conform protocolului, el si-a prezentat demisia regelui Filip al Belgiei, luni dimineata, la palatul regal din Bruxelles.

Este posibil ca un nou guvern sa se formeze in jurul Noii Aliante Flamande (N-VA), care l-a invins pe rivalul sau de extrema-dreapta Vlaams Belang, aflat pe locul doi in Flandra, regiunea cheie vorbitoare de olandeza, unde se prevedea ca va fi in topul sondajelor.

„Pentru noi, este o seara deosebit de dificila. Am pierdut. Maine, voi demisiona din functia de prim-ministru”, le-a spus De Croo, vizibil emotionat, suporterilor duminica.

„Necrologurile noastre fusesera scrise, dar am castigat aceste alegeri”, a spus liderul N-VA, Bart De Wever, care ar putea deveni urmatorul prim-ministru al Belgiei.

Traditional, regele alege un negociator pentru a incepe discutiile, iar De Wever este probabil sa fie ales pana la sfarsitul saptamanii, potrivit presei locale.

Dar partidul liberal francofon, Mouvement Reformateur, a fost cel mai mare din Bruxelles si din Valonia francofona, ceea ce va duce la mai multe luni de discutii ale coalitiei.

Rezultatul a venit intr-o zi cu alegeri triple pentru belgieni, care au votat si pentru alegeri regionale si europene, in care extrema dreapta a obtinut victorii importante, au aratat rezultatele preliminare.

Cu mai mult de 90% din voturi numarate, N-VA a avut un avantaj clar fata de Vlaams Belang, partidul lui De Croo, care a coborat pe locul noua, arata rezultatele partiale publicate pe site-ul Ministerului de Interne.

Noua Alianta Flamanda (N-VA) si-a pastrat primul loc, cu 22% din voturi, potrivit rezultatelor provizorii. Vlaams Belang a ajuns pe locul doi, cu 17,5%, inaintea partidului Socialist Vooruit, care a strans aproximativ 10,5% din voturi. Partidul lui

De Croo a reusit mai putin de 7% din voturi, ramanand cu mult in urma extremei stangi.

Nici N-VA, nici Vlaams Belang – care are politici anti-imigranti si vrea sa divizeze Belgia – nu fac parte din coalitia de guvernare formata din sapte partide.

In ciuda faptului ca a obtinut 22% din voturi pentru parlamentul flamand si 14% pentru parlamentul federal, Vlaams Belang parea sa ramana exclus de la putere.

Euroscepticii anti-imigratie au sperat ca o manifestare dominanta ii va vedea ajunsi in guvernul regional, la fel cum a facut-o aliatul Geert Wilders anul trecut in Tarile de Jos.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: