Premierul ceh Petr Fiala crede ca Rusia ar putea fi implicata in tentativa de incendiere a depoul de autobuze din Praga

externe

atac, sticle incendiare, autobuze, praga, implicare, rusia

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat ca Rusia ar putea avea legatura cu o tentativa de atac cu sticle incendiare asupra autobuzelor din Praga, comisa saptamana trecuta.

Fiala a declarat in timpul unei conferinte de presa ca atacul ar fi putut fi organizat si finantat de Rusia.

„Face parte dintr-un razboi hibrid purtat impotriva noastra de Rusia, impotriva caruia trebuie sa ne aparam si pe care trebuie sa il oprim”, a spus el, citat de cotidianul elvetian Swiss Info. „Rusia incearca in mod repetat sa semene neliniste, sa submineze increderea cetatenilor in statul nostru”.

Republica Ceha este membra NATO si un sustinator puternic al Ucrainei in apararea sa impotriva Rusiei.

Politistii au declarat, inainte de arestare, ca suspectul era un barbat in varsta de 26 de ani, vorbitor de spaniola, originar din America de Sud.

Acestia au precizat ca individul se afla in Republica Ceha de cinci zile inainte de tentativa de atac de miercuri seara. El nu a reusit sa comita atacul din cauza vigilentei personalului de la depoul de autobuze din Praga, a precizat politia.

Multiple tentative de sabotaj si de colaborare au fost descoperite in ultimele luni. In mai, guvernul polonez a arestat noua persoane dintr-o retea de spionaj rusa in legatura cu presupuse comploturi de sabotaj.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat intr-un interviu ca actele de presupus sabotaj includ „batai, incendii si tentative de incendiere”, nu doar in Polonia, ci si in alte tari. Tusk a explicat ca grupul a planuit, de exemplu, sa dea foc unei fabrici de vopsele din Wroclaw, in vestul Poloniei, si unui centru Ikea din Lituania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: