Polonia si SUA lanseaza un grup multinational impotriva dezinformarii rusesti privind Ucraina. Participa Canada, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia

externe

Sputnik, RT, functioneaza, Uniunea Europeana, site-uri, oglinda, denumiri

Statele Unite si Polonia au lansat luni (10 iunie) un grup multinational cu sediul la Varsovia pentru a contracara dezinformarea rusa cu privire la razboiul din Ucraina vecina, a anuntat Departamentul de Stat al SUA, relateaza Euroactiv.

James Rubin, trimis special si coordonator al Global Engagement Center al Departamentului de Stat, care urmareste dezinformarea straina, a anuntat initiativa Ukraine Communications Group la Varsovia.

„UCG va reuni guvernele partenere care impartasesc aceleasi idei pentru a coordona mesajele, pentru a promova relatarea exacta a invaziei la scara larga a Rusiei, pentru a amplifica vocile ucrainene si pentru a expune manipularea informatiilor de catre Kremlin”, a declarat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

Rubin a precizat ca grupul, la care vor participa aproximativ o duzina de reprezentanti occidentali, va avea sediul la o locatie a Ministerului de Externe din capitala poloneza.

„Printre tarile care au fost de acord sa participe se numara Ucraina, Canada, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia”, a declarat Rubin reporterilor.

El a adaugat ca NATO si Serviciul European de Actiune Externa – bratul diplomatiei externe a UE – vor participa, de asemenea.

„Credem ca adunarea pentru prima data a unui grup de oameni intr-o sala… 10, 11 persoane care stau impreuna cu sprijinul guvernului lor, ne va imbunatati capacitatea de a raspunde la razboiul informational al rusilor cu privire la invazia din Ucraina”, a spus el.

Polonia, membra NATO, a fost un sustinator ferm al Ucrainei de la inceputul invaziei rusesti din februarie 2022 si este o tara principala pentru transferul de arme si munitii occidentale catre Kiev.

Agentia sa de stiri de stat, Agentia Poloneza de Presa, a fost luna trecuta tinta a ceea ce guvernul a numit un probabil „atac cibernetic rusesc”, dupa ce a aparut o stire falsa pe firul sau care spunea ca polonezii vor fi mobilizati pentru a lupta in Ucraina.

Guvernul polonez a declarat vineri (31 mai) ca o stire falsa care afirma ca polonezii ar fi mobilizati pentru a lupta in Ucraina, aparuta pe agentia de stiri de stat, a fost probabil un atac cibernetic rusesc.

Rubin a declarat ca Varsovia a fost un partener perfect pentru aceasta initiativa, deoarece „Polonia si Statele Unite iau amenintarea dezinformarii la fel de serios”.

Dar, spre deosebire de Rusia, a spus el, „Occidentul intra tarziu in joc”, a continuat el.

„Timp de decenii, Rusia a considerat dezinformarea si domeniul informational ca fiind un domeniu principal al elaborarii politicii lor externe”, a spus Rubin. „Acest adversar cheltuieste miliarde de dolari pentru a manipula spatiul informational global”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: