Cine scoate tinerii la vot. Interviu cu influencerul Silviu Faiar – Presshub

analize

Silviu Faiar

Cine scoate tinerii la vot. Prezenta la alegerile europarlamentare din 9 iunie din acest an a depasit-o pe cea din 2019. Un rol esential l-au avut tinerii din categoria de varsta 18-24 de ani, care pare ca s-au mobilizat mai bine ca niciodata.

O campanie electorala axata pe tineret a avut-o europarlamentarul Nicu Stefanuta care a reusit sa obtina un nou mandat, in ciuda faptului ca nu a fost sprijinit de niciun partid politic.

Intr-un interviu pentru PRESShub, Nicu Stefanuta a explicat ca influencerii de pe retelele de socializare l-au ajutat in mobilizarea acestui segment de varsta.

„Nu stiu cum ne-a iesit, dar ne-a iesit. Au ajutat si influencerii de tineret care au iesit din zona lor digitala si au zis hai sa facem toti treaba”, a declarat europarlamentarul independent.

PRESShub a vrut sa afle care a fost motorul care i-a stimulat pe influenceri, dar si pe comunitatile acestora sa iasa la votul din 9 iunie.

Silviu Faiar a declarat pentru PRESShub ca a ales sa-l sustina pe Nicu Stefanuta pentru ca a rezonat cu ideile sale de comunicare, dar si cu ideologia grupului politic european din care europarlamentarul face parte.

„Am rezonat cu toata ideea de comunicare cu tinerii, de comunicare pe probleme care sunt de interes pentru tineri, pentru noi practic, pentru oamenii sub 30-40 de ani.

Am rezonat cu tot ce inseamna valori progresiste de aparare a drepturilor minoritatilor, pe tot ce inseamna dreptul la avort.

Rezonez si cu ideologia, daca doresti, a grupului verzilor din Parlamentul European. Stiu ca acolo o sa mearga, stiu ca o sa voteze cot la cot cu ei.

Este si un calcul strategic, daca vrei. Adica erau deja predictiile pentru ce se va intampla in urmatorul Parlament European si am vrut foarte tare sa trimitem un om in directia celor care nu vor vota alaturi de extrema dreapta”.

Silviu Faiar crede ca si membri din comunitatea sa au reactionat, in principiu, cu acelasi gen de mesaje ca si el.

„Pe canalele mele n-am dat prea multe mesaje sa zic asa despre Nicu Stefanuta. Cred ca au fost doua-trei in care am zis cu subiect si predicat ca-l sustin.

Nu stiu ce sa zic ca a functionat cel mai bine, dar e clar ca in comunitatea mea sunt oameni carora le pasa foarte mult de incalzirea globala si de toata ramura de ecologie.

Sunt oameni carora le pasa mai mult de partea sociala, de drepturile minoritatilor, de criza de locuinte despre care am mai vorbit Nicu. Cu siguranta si in comunitate exista mini-comunitati care au rezonat mai bine cu fiecare dintre mesaje”.

PRESShub l-a intrebat pe influencer daca crede ca noua generatie, tinerii cu varsta intre 18 si 24 de ani, pot schimba ceva in contextul politic actual.

„Pai, am aratat-o deja cu acest vot. Sa trimiti totusi un europarlamentar independent, nesustinut de niciun partid este, cum ati zis si voi, o premiera.

Ii vad pe acesti tineri, vorbesc cu ei. Sunt mult mai educati decat eram noi, generatia mea. Sunt mult mai la curent cu tot ce se intampla, sunt mult mai interesati sa se implice”.

Silviu Faiar simte, inca de dinainte de alegeri, ca are o responsabilitate fata de comunitatea sa si ca de aceea, desi a rezonat cu mai multi oameni politici, a incercat sa pastreze unele limite.

„Cumva am simtit aceasta responsabilitate inca de dinainte sa vorbim atat de des despre politica si despre alegeri. Este o responsabilitate pe care mi-o asum. Incerc din toate puterile sa pastrez o limita de bun simt in absolut orice fac.

Adica asta ziceam si cu campania pentru Nicu si pentru Ana-Maria Ciceala, si pentru alti politicieni de care am mai vorbit pozitiv. Am incercat sa pastrez o igiena, sa zic asa, asemanatoare daca vrei, cu o televiziune.

Am zis de la inceputul campaniei ca nu voi chema politicieni pe stream, indiferent daca imi place de ei, nu-i voi chema pe stream. Cumva, de asta am incercat sa fiu si putin mai impartial la adresa lor, chiar daca i-am sustinut”.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: