G7 a convenit asupra transferului catre Ucraina a 50 de miliarde de dolari din profiturile din activele rusesti inghetate

externe

g7

G7 a ajuns la un acord pentru a oferi Ucrainei 50 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului, folosind profiturile din activele rusesti inghetate, a anuntat presedintia franceza la 12 iunie, relateaza Kyiv Independent.

„Avem un acord”, a declarat un oficial al presedintiei, inainte de summitul G7 din Italia, care incepe pe 13 iunie.

Pe 11 iunie, s-a anuntat ca G7 va crea un fond pentru a sprijini Ucraina folosind veniturile generate de activele rusesti inghetate, a relatat Nikkei Asia.

Se pare ca fondul va fi creat in cadrul unei organizatii internationale, cum ar fi Banca Mondiala, cu contributii sub forma unor imprumuturi de „Accelerare a veniturilor extraordinare” (ERA).

In timp ce tarile occidentale au inghetat active rusesti in valoare de 300 de miliarde de dolari, ele pot accesa doar veniturile generate de aceste fonduri, aproximativ 3,2 miliarde de dolari, anual.

Prin crearea unui fond cu imprumuturi care sa fie rambursate cu ajutorul acestor venituri, tarile pot oferi Ucrainei un sprijin imediat care sa depaseasca aceasta suma.

Oficialul francez citat de AFP a avertizat ca „daca, dintr-un motiv sau altul, activele rusesti sunt deblocate sau daca veniturile din activele rusesti nu sunt suficiente pentru a finanta imprumutul, atunci va trebui sa ne gandim cum sa impartim „sarcina” imprumutului.

Statele Unite au propus confiscarea directa a activelor rusesti in conformitate cu legea REPO adoptata recent, insa Uniunea Europeana a fost mai ezitanta, temandu-se de capcanele juridice si fiscale ale confiscarii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: