Curtea Europeana de Justitie amendeaza Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru incalcarea „extrem de grava” a legislatiei UE in materie de azil

externe

migranti, Serbia, Ungaria, Austria, ipocrizie, Schengen, video, filmari, Frontex

Ungaria a fost acuzata ca a ignorat in mod sistematic regulile UE in materie de azil, relateaza Euronews.

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a ordonat Ungariei sa plateasca o suma forfetara de 200 de milioane de euro pentru incalcarea legislatiei care reglementeaza azilul.

In plus, Ungaria va trebui sa plateasca 1 milion de euro pe zi de intarziere. Banii vor fi scazuti automat din partea alocata Ungariei din bugetul UE, care este inghetata din cauza unor probleme juridice similare.

„Neindeplinirea obligatiilor constituie o incalcare fara precedent si exceptional de grava a dreptului UE”, a transmis CEJ intr-un comunicat de presa.

Disputa dateaza din decembrie 2020, cand instanta a decis pentru prima data ca Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, dadea acces limitat la procedurile de azil pentru cei care solicita protectie internationala. Autoritatile maghiare au fost acuzate ca au retinut ilegal solicitanti in zone de tranzit, ca le-au incalcat dreptul de a ramane pe teritoriul national in timp ce acestia au facut recurs la cererile respinse si i-au expulzat.

Dupa ce Ungaria a ignorat decizia din decembrie 2020, Comisia Europeana a lansat o noua actiune in justitie, care a dus la hotararea de joi.

Judecatorii concluzioneaza ca Ungaria a nesocotit „principiul cooperarii sincere” si „se sustrage in mod deliberat” de la aplicarea legislatiei blocului privind azilul.

„Acest comportament constituie o amenintare grava la adresa unitatii dreptului UE, care are un impact extraordinar de grav atat asupra intereselor private, in special intereselor solicitantilor de azil, cat si asupra interesului public”, spun judecatorii.

Intrucat faptele Ungariei exercita presiuni suplimentare asupra statelor membre vecine, care trebuie sa aiba grija de migrantii expulzati de Budapesta, incalcarea legala „submineaza serios principiul solidaritatii si al impartirii echitabile a responsabilitatilor”, au mai spus judecatorii.

De la venirea la putere, Orban a adoptat o atitudine dura in privinta migratiei, agravand tensiunile cu Bruxelles-ul. Luna trecuta, tara a votat impotriva fiecarui dosar cuprins in Noul Pact privind migratia si azilul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: