Rusia a infometat in mod deliberat cetatenii din Mariupol in timpul asediului, dorind sa ucida cat mai multi dintre ei. Studiu inaintat Curtii Penale Internationale

externe

Rusia a folosit o tactica de infometare deliberata in timpul incercarilor sale de a captura orasul Mariupol in 2022, se arata intr-un nou studiu inaintat Curtii Penale Internationale (CPI) de catre Global Rights Compliance (GRC), o organizatie non-profit specializata in drept international, relateaza The Guardian.

Strategia de a refuza hrana locuitorilor civili din Mariupol in timpul asediului poate constitui o crima de razboi.

Se estimeaza ca 22.000 de persoane au fost ucise in timpul incercuirii si capturarii orasului Mariupol, la inceputul invaziei Rusiei in Ucraina. Civilii au ramas fara apa, gaz si electricitate timp de cateva zile dupa asediu, in timp ce temperaturile au scazut sub minus 10 grade.

Catriona Murdoch, partenera la GRC, a declarat ca scopul studiului sau a fost sa afle daca exista o explicatie pentru faptul ca armata rusa si conducerea sa au refuzat in mod deliberat sa furnizeze alimente si alte produse de baza.

„Vladimir Putin este de vina, [impreuna cu] esaloanele din conducerea militara rusa”, a spus Murdoch, fara a numi comandanti specifici.

Ea a spus ca rusii au folosit o tactica in patru etape, incepand cu atacuri asupra infrastructurii civile, intreruperea alimentarii cu electricitate, incalzire si apa, apoi impiedicand evacuarea umanitara si chiar atacand convoaiele care incercau sa paraseasca orasul.

Potrivit lui Murdoch, cea de-a treia etapa a vizat in mod sistematic infrastructura critica ramasa, civilii care stateau la coada pentru a primi ajutor umanitar si punctele de alimentare cu apa care au fost stabilite in tot orasul.

In faza finala, a patra, a ofensivei sale, Rusia a lansat atacuri strategice pentru a distruge sau captura putina infrastructura care mai ramasese.

Asaltul in etape al Kremlinului asupra orasului demonstreaza ca Rusia a planuit sa captureze Mariupol fara sa arate nicio mila fata de populatia civila, care era de aproximativ 450.000 de persoane inainte de inceperea invaziei.

Potrivit The Guardian, dosarul GRC concluzioneaza ca aproximativ 90% dintre unitatile de asistenta medicala si locuintele din oras au fost distruse sau avariate in timpul asediului, iar punctele de distributie a alimentelor si rutele de evacuare umanitara au fost bombardate.

Foametea si refuzul de a oferi facilitatile necesare pentru viata civila sunt considerate crime de razboi, dar acest lucru ramane un domeniu relativ nou al dreptului international, iar pana in prezent niciun autor nu a fost urmarit penal.

Batalia de la Mariupol a durat de la 24 februarie pana la 20 mai 2022 – o aparare care a durat 85 de zile, dintre care 82 au fost petrecute cu orasul complet incercuit de fortele rusesti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: