Reactia lui Zelenski la conditiile lui Putin pentru „incetarea imediata a focului”: „El nu se va opri, nu trebuie sa avem incredere”

externe

Volodimir Zelenski

Oferta de incetare a focului formulata vineri mai devreme de presedintele rus Vladimir Putin este un ultimatum, a reactionat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dupa ce liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia si renuntarea de catre Ucraina la aspiratia de aderare la NATO, drept conditii pentru o incetare a focului si o pace negociata, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Vorbind la postul italian de stiri SkyTG24 in timp ce participa in Italia la summitul G7, Zelenski a sustinut ca Putin nu-si va opri ofensiva militara nici daca cererile sale de incetare a focului vor fi satisfacute.

Presedintele ucrainean a descris conditiile enuntare de presedintelui rus pentru o incetare a focului si reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum in care nu se poate avea incredere.

Intr-un discurs sustinut mai devreme in fata responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis ca va ordona o incetare imediata a focului daca Ucraina isi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia si renunta la aspiratia de aderare la NATO.

„Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu difera de mesajele din trecut”, a remarcat Zelenski in declaratia acordata postului italian. „El nu se va opri”, a spus Zelenski despre Putin, incercand sa faca o paralela cu ambitiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler inaintea declansarii celui de-al Doilea Razboi Mondial.

„Este acelasi lucru pe care Hitler obisnuia sa-l faca (…) De aceea nu trebuie sa avem incredere in aceste mesaje”, a argumentat presedintele ucrainean.

In interventia sa mai devreme, presedintele rus a spus ca „trupele ucrainene trebuie sa se retraga complet de pe intreg teritoriul republicilor populare Donetk si Lugansk, si din regiunile Herson si Zaporojie”, dupa care „negocierile (de pace) vor fi atunci posibile”. Rusia a anexat pe hartie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controleaza in intregime. Putin a cerut de asemenea ca Ucraina sa fie o tara „neutra, in afara blocurilor (militare) si ne-nucleara”.

„Fara nicio indoiala, vor trebui garantate deplin drepturile, libertatile si interesele cetatenilor rusofoni din Ucraina, trebuie recunoscute noua realitate teritoriala, statutul Crimeei si al Sevastopolului, republicile Donetk si Lugansk, precum si regiunile Herson si Zaporojie ca entitati ale Federatiei Ruse”, a completat presedintele rus.

El a subliniat ca toate aceste angajamente vor trebui consfintite in acorduri internationale, care de asemenea sa includa „anularea tuturor sanctiunilor contra Rusiei”.

„Consider ca Rusia propune o varianta care sa permita incetarea cu adevarat a razboiului in Ucraina. Adica, indemnam sa intoarcem o pagina tragica a istoriei”, a mai spus Putin.

Daca Kievul si capitalele occidentale resping aceste propuneri, „vor fi de la inceput pana la sfarsit responsabile politic si moral pentru continuarea varsarii de sange”, intrucat „situatia pe teren, pe campul de lupta, se va schimba si aceasta nu in favoarea regimului de la Kiev, iar conditiile pentru lansarea negocierilor vor fi altele”, a avertizat Putin, in timp ce trupele sale inainteaza pe mai multe sectoare ale frontului, dar fara progrese notabile.

La fel ca inaintea lansarii invaziei in Ucraina, el le-a cerut tarilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate. In decembrie 2021 Rusia a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garantii ca Ucraina si Georgia nu vor adera la NATO si initierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil. Occidentul a respins toate aceste cereri, raspunsul Rusiei fiind apoi atacul asupra Ucrainei.

„Este important sa plecam de la premisa ca viitoarea arhitectura de securitate este deschisa tuturor tarilor euro-asiatice care doresc sa ia parte la crearea ei. „Tuturor” inseamna de asemenea tarile europene si cele membre ale NATO, desigur”, a sugerat vineri presedintele rus. „Traim pe acelasi continent. Orice s-ar intampla, nu putem schimba geografia, va trebui sa coexistam si sa colaboram intr-o forma sau alta”, a remarcat el.

Interventia sa vine cu o zi inainte ca in Elvetia sa se desfasoare ceea ce Ucraina numeste un „summit pentru pace”, o conferinta organizata la cererea Kievului, fara ca Rusia sa fie invitata si la care Ucraina va incerca sa obtina sprijin international pentru „formula de pace” enuntata de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski in toamna anului 2022.

Aceasta formula de pace in zece puncte cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute international si crearea unui tribunal international pentru judecarea crimelor de razboi rusesti. Rusia considera aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel ca a respins planul si a cerut Kievului sa recunoasca „noile realitati de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei si a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: