Germania a blocat un nou set de sanctiuni la adresa Rusiei care vizau livrarile de gaze. Berlinul s-a opus cu veto si in privinta altor sanctiuni
Tarile Uniunii Europene nu au reusit sa aprobe un nou pachet de sanctiuni care vizeaza industria gazului rusesc, dupa ce autoritatile germane au intervenit in ultimul moment pentru a bloca acordul, anunta Kyiv Independent.
Masurile ar fi interzis statelor membre ale UE sa reexporte gaz natural lichefiat (GNL) rusesc prin porturile UE si sa finanteze terminalele de GNL planificate in Arctica si in Marea Baltica. Oficialii germani si-ar fi exprimat ingrijorarea si cu privire la o masura extinsa care ar obliga companiile din UE sa garanteze ca clientii lor nu pot continua sa vanda Rusiei bunuri sanctionate.
Anterior, aceasta restrictie se aplica doar armelor de foc, echipamentelor militare si bunurilor cu dubla utilizare, cu aplicatii atat militare, cat si civile. Berlinul este preocupat de faptul ca extinderea acestei masuri la produsele civile care nu sunt cu dubla utilizare, cum ar fi produsele chimice sau echipamentele de prelucrare a metalelor, ar putea dauna micilor intreprinderi germane.
Belgia a fost nevoita sa imparta negocierile privind noul pachet de sanctiuni in doua discutii separate, ca urmare a opozitiei Germaniei fata de noile sanctiuni impotriva Belarusului.
Atat Franta, cat si Germania s-au opus sanctiunilor UE impotriva Belarusului, care au fost introduse pentru a elimina o lacuna comerciala ce permitea Rusiei sa importe masini de lux si alte bunuri interzise produse in tarile occidentale.
Acest ultim pachet ar fi fost cea de-a 14-a runda de sanctiuni ale UE impotriva Rusiei de la inceputul invaziei la scara larga din februarie 2022.
O sursa anonima a declarat pentru Politico ca, in prezent, Comisia Europeana colaboreaza cu cancelaria germana pentru a convinge Berlinul sa ridice veto-ul.
Initial fiind un partener ezitant, Berlinul a devenit al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei, dupa SUA, desi cancelarul german Olaf Scholz este inca reticent in ceea ce priveste furnizarea unor capacitati cheie, si anume rachetele cu raza lunga de actiune Taurus.