Un muzeu elvetian indeparteaza cinci tablouri dintr-o colectie expusa din cauza temerilor ca ar face parte din obiectele jefuite de nazisti

life

Unul dintre cele mai importante muzee de arta din Elvetia spune ca va scoate cinci picturi dintr-una dintre expozitiile sale, in timp ce investigheaza daca au fost furate de nazisti, potrivit BBC.

Lucrarile – parte dintr-o colectie de la muzeul Kunsthaus Zurich – sunt ale unora dintre cei mai apreciati artisti ai lumii, printre care Claude Monet si Vincent van Gogh.

Au existat insa suspiciuni cu privire la provenienta lucrarilor din Colectia Emil Buhrle – numita dupa un traficant de arme nascut in Germania care a facut avere in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial producand si vanzand arme nazistilor.

Decizia de inlaturare a picturilor vine in urma publicarii unor noi linii directoare care vizeaza abordarea numarului mare de lucrari culturale care inca nu au fost restituite familiilor de unde au fost furate.

Operele de arta care sunt investigate sunt: „Jardin de Monet a Giverny” de Claude Monet, „Portretul sculptorului Louis-Joseph” de Gustave Courbet, „Georges-Henri Manuel” de Henri de Toulouse-Lautrec, „Turnul vechi” de Vincent van Gogh si „La route montante” de Paul Gauguin.

Consiliul fundatiei Colectia Emil Buhrle a declarat intr-un comunicat ca „s-a angajat sa caute o solutie justa si echitabila cu succesorii legali ai fostilor proprietari, urmand cele mai bune practici”.

O a sasea lucrare din colectie, „La Sultane” de Edouard Manet, a fost, de asemenea, analizata, dar fundatia a spus ca nu crede ca noile linii directoare i se aplica iar pictura va fi luata in considerare separat.

„In urma circumstantelor istorice generale legate de vanzare, Fundatia este pregatita sa ofere o contributie financiara la mostenirea lui Max Silberberg in semnd e respect fata de destinul tragic al fostului proprietar”, se arata in comunicat.

Silberberg a fost un industrias evreu german a carui colectie vasta de arta a fost vanduta la licitatii fortate de catre nazisti. Se crede ca a fost ucis in lagarul nazist de la Auschwitz in timpul Holocaustului.

Potrivit ziarului Neue Zurcher Zeitung, s-a dezbatut daca Silberberg a fost fortat sa vanda „La Sultane” sau daca a facut-o in mod liber din motive financiare.

Peste 20 de tari, inclusiv Elvetia, au acceptat, la inceputul acestui an, noile bune practici ale Departamentului de Stat al SUA cu privire la modul de gestiona arta jefuita de nazisti. Acestea au fost emise pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Principiilor Conferintei de la Washington din 1998, care au stabilit un set de principii care vizeaza restituirea obiectelor care au fost fie furate, fie vandute fortat.

Principiile reprezinta un recurs important pentru familiile care doresc sa recupereze arta jefuita, deoarece, in conformitate cu legislatia elvetiana, nu pot fi formulate astazi cereri legale de restituire sau despagubire pentru lucrarile din colectia Buhrle din cauza termenelor de prescriptie.

Potrivit lui Stuart Eizenstat, consilierul special al secretarului de stat al SUA pe problemele Holocaustului, se estimeaza ca „peste 100.000 din cele 600.000 de picturi si multe altele din milioanele de carti, manuscrise, obiecte religioase ritualice, iar alte obiecte culturale furate nu au fost niciodata returnate”.

Pana la moartea sa in 1956, Buhrle a adunat o colectie de aproximativ 600 de lucrari de arta. Un numar mare dintre acestea sunt gestionate de Fundatia Buhrle si au fost expuse la Kunsthaus ca parte a unui imprumut pe 20 de ani.

Se spune ca restul se afla in casele rudelor supravietuitoare ale lui Buhrle.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: