78 de tari participante la conferinta din Elvetia sunt de acord ca integritatea teritoriala a Ucrainei trebuie sa stea la baza oricarui tratat de pace

externe

Volodimir Zelenski

Aproape 80 de tari au cerut duminica ca „integritatea teritoriala” a Ucrainei sa fie baza oricarui acord de pace care sa puna capat razboiului. Calea de urmat pentru diplomatie ramane neclara, subliniaza Associated Press.

Comunicatul comun a incununat o conferinta de doua zile marcata de absenta Rusiei, care nu a fost invitata. Multi participanti si-au exprimat speranta ca Rusia s-ar putea alatura in viitor unei foi de parcurs pentru pace.

Razboiul total de la invazia presedintelui Vladimir Putin in Ucraina in februarie 2022 a ucis sau a ranit sute de mii de persoane, a afectat pietele de bunuri precum cereale si ingrasaminte, a alungat milioane de oameni din casele lor si a creat o prapastie intre Occident – care a sanctionat Moscova – si Rusia, China si alte cateva tari.

Aproximativ 100 de delegatii, majoritatea tari occidentale, au participat la conferinta, care a fost prezentata ca un prim pas spre pace. Printre acestea s-au numarat presedinti si prim-ministri din Franta, Germania, Marea Britanie, Japonia, Polonia, Argentina, Ecuador, Kenya si Somalia. Sfantul Scaun a fost, de asemenea, reprezentat, iar vicepresedintele Kamala Harris a vorbit in numele Statelor Unite.

India, Mexic, Arabia Saudita, Africa de Sud, Thailanda si Emiratele Arabe Unite – reprezentate de ministrii de externe sau de trimisi de rang inferior – s-au numarat printre tarile care nu au semnat documentul final, care s-a axat pe chestiuni legate de siguranta nucleara, securitatea alimentara si schimbul de prizonieri. Brazilia, un „observator”, nu a semnat, dar Turcia a facut-o.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat „primii pasi spre pace” in cadrul reuniunii si a declarat ca Ucraina se afla in discutii cu unele tari, pe care nu le-a numit, care s-au oferit sa gazduiasca un „al doilea summit pentru pace”. Nu a fost stabilit un calendar.

Zelenski a acuzat la inceputul acestei luni China, sustinuta de Rusia, ca a incercat sa submineze conferinta elvetiana, afirmatie negata de Beijing.

Satule de razboi si afectate de alte preocupari, doar aproximativ jumatate dintre tarile membre ale ONU au participat. Este departe de situatia din 2022 martie, cand condamnarea invaziei Rusiei a dus la adoptarea unei rezolutii fara caracter obligatoriu in cadrul Adunarii Generale a ONU de catre 141 de tari care au cerut ca trupele rusesti sa paraseasca Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: