Sondaje in Marea Britanie, se anunta o „victorie istorica” a laburistilor: „Vom avea cel mai mare numar din istoria partidului de locuri in Parlament”

externe

Big Ben, Houses of Parliament, London

Cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din Marea Britanie, doua noi sondaje publicate miercuri prezic o victorie istorica a laburistilor impotriva conservatorilor aflati la putere de 14 ani, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul YouGov, laburistii (centru-stanga) ar urma sa castige 425 din cele 650 de locuri in Parlamentul britanic la alegerile din 4 iulie, „cel mai mare numar din istoria partidului”, cu 39% din voturi.

Conservatorii premierului Rishi Sunak ar urma sa obtina 108 locuri, pierzand astfel 257 de fotolii in comparatie cu actuala componenta a Parlamentului.

La randul sau, Institutul Savanta a estimat chiar un numar mai mare de locuri castigate de Partidul Laburist a lui Keir Starmer – 516, dublu fata de numarul obtinut de Tony Blair in timpul victoriei laburiste din 1997.

Conservatorii ar ajunge astfel la doar 53 de locuri in Parlament, o infrangere zdrobitoare si fara precedent pentru partid.

Sondajul Savanta, realizat pentru ziarul The Telegraph, prezice chiar pierderea de catre premierul conservator a fotoliului de deputat de Richmond, Yorkshire (nordul Angliei), in fata laburistilor, o situatie nemaiintalnita pana acum pentru un sef de guvern.

Personalitati importante, precum ministrul de finante Jeremy Hunt, ministrul apararii Grant Shapps si ministrul pentru relatiile cu Parlamentul Penny Mordaunt, si-ar pierde chiar si ei locurile in Parlament, potrivit celor doua institute de sondare a opiniei publice.

Potrivit YouGov, liberal-democratii si-ar putea consolida pozitia si deveni a treia forta in Parlament cu 67 de locuri, depasind astfel Partidului Nationalist Scotian (SNP) pro-independenta, care ar avea doar 20 de locuri la Westminster.

Partidul Reform UK, care a inregistrat o crestere in sondajele de opinie dupa intrarea surpriza in cursa a lui Nigel Farage la inceputul lunii iunie, ar obtine primele sale cinci locuri in Parlament, cu 15% din voturi, potrivit YouGov.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: