Utilizarea combustibililor fosili atinge un record la nivel mondial, in ciuda cresterii energiei curate

pagina verde

poluare, gaz de sera, mediu

Consumul mondial de combustibili fosili a urcat la un nivel record anul trecut, ducand pentru prima data emisiile la peste 40 de gigatone de CO2, potrivit unui studiu, relateaza The Guardian.

In ciuda unei cresteri record a utilizarii energiei regenerabile in 2023, consumul de combustibili fosili a continuat sa creasca si el, a constatat o analiza anuala a energiei mondiale realizata de Institutul de Energie.

Juliet Davenport, presedintele Institutului de Energie, a spus ca studiu a dezvaluit un consum record de combustibili fosili, care a crescut cu 1,5%, pana la 505 exajouli.

In general, combustibilii fosili au reprezentat 81,5% din energia primara a lumii anul trecut, in scadere doar marginala fata de 82% in anul precedent, potrivit studiului, chiar daca fermele eoliene si solare au generat cantitati record de electricitate curata.

Studiul, realizat de consultantii de la KPMG si Kearney, a constatat ca energia eoliana si solara au crescut cu 13% anul trecut, pentru a atinge un nou record de 4.748 terawatt-ora in 2023.

Analiza a constatat ca apetitul mondial pentru gaz a ramas constant in 2024, in timp ce consumul de carbune a crescut cu 1,6%, iar cererea de petrol a crescut cu 2%.

Nick Wayth, directorul executiv al Energy Institute, a adaugat ca progresul „lent” al tranzitiei energetice „mascheaza diverse povesti energetice care se desfasoara in diferite zone geografice”.

„In economiile avansate, observam semne de varf ale cererii de combustibili fosili, in contrast cu economiile din sudul global, pentru care dezvoltarea economica si imbunatatirea calitatii vietii continua sa stimuleze cresterea combustibililor fosili”, a spus Wayth.

Studiul a constatat ca, in India, consumul de combustibili fosili a crescut cu 8% anul trecut, egaland cresterea cererii totale de energie pentru a reprezenta 89% din totalul consumului de energie. Acest lucru a insemnat ca, pentru prima data, a fost folosit mai mult carbune in India decat Europa si America de Nord la un loc, se spune in document.

In Europa, combustibilii fosili au scazut sub 70% din consumul de energie primara pentru prima data de la Revolutia Industriala, ca urmare a scaderii cererii si a cresterii energiei regenerabile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: