Tot mai multe tari bogate, ingrijorate de evolutia dolarului, vor sa cumpere aur. Acestui curent s-au aliniat si bancile centrale din economiile avansate

externe

Pretul aurului

Economiile emergente, precum China si aliatii sai, au acumulat aur pentru a-si diversifica rezervele fata de dolarul american, relateaza Business Insider.

Dar acestea nu sunt singurii cumparatori de aur. Chiar si bancile centrale din economiile avansate planuiesc sa cumpere aur, potrivit unui sondaj al World Gold Council.

Acest entuziasm pentru metalul galben vine chiar daca pretul spot al aurului se situeaza la niveluri record, in jurul valorii de 2.330 de dolari pe uncie, dupa ce luna trecuta a atins aproape 2.450 de dolari.

Sondajul WGC, realizat intre februarie si aprilie, a relevat ca 29% din 70 de banci centrale – o pondere record – intentioneaza sa cumpere aur in urmatoarele 12 luni.

Dintre bancile centrale, aproximativ 15% dintre cele din economiile avansate intentioneaza sa faca acest lucru – cel mai mult din 2019. Intre timp, aproximativ 40% dintre bancile centrale de pe pietele emergente au declarat ca vor cumpara in anul urmator.

Printre motivele principale ale bancilor centrale pentru mai multe achizitii de aur se numara reechilibrarea rezervelor lor si acoperirea impotriva unor riscuri precum cresterea inflatiei, expunerea la dolarul american si instabilitatea pietei. Opt din cele 20 de banci centrale au citat, de asemenea, riscuri economice mai mari din partea tarilor din care provin monedele de rezerva, din cauza unor probleme precum cresterea deficitului bugetar al SUA.

In paralel cu entuziasmul lor pentru aur, 56% dintre bancile centrale din economiile avansate au declarat ca se asteapta ca ponderea dolarului in rezervele globale sa scada in urmatorii cinci ani. Aproape doua treimi dintre bancile centrale din economiile emergente se asteapta la acelasi lucru.

Sondajul anual al WGC reflecta sentimentul bancilor centrale pe fondul discutiilor intense privind rolul dominant al dolarului ca moneda de rezerva la nivel mondial.

Discutia a castigat teren in urma sanctiunilor radicale aplicate de Occident impotriva Rusiei pentru invazia din 2022 a Ucrainei. Alte tari s-au ingrijorat ca si ele ar putea fi excluse din sistemul financiar bazat pe dolarul american.

Cu toate acestea, regele dolar este atat de inradacinat si omniprezent in sistemul financiar mondial incat foarte putini sunt cei care cred ca poate fi detronat.

Chiar si asa, un grup de tari emergente importante lucreaza acum la o modalitate de a ocoli dolarul.

Si, desi dolarul este inca de departe cea mai dominanta moneda in rezervele valutare ale bancilor centrale din lume, ponderea dolarului in aceste rezerve – dupa ajustarile cursului de schimb si ale ratei dobanzii – a scazut de la peste 70% in 2000 la aproximativ 55% in ultimul trimestru din 2023, potrivit unui raport recent al Fondului Monetar International.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: