O familie din SUA da in judecata NASA si cere despagubiri de 80.000 de dolari, dupa ce casa a fost lovita de resturi spatiale

externe

O familie din Naples, statul american Florida, a carei casa a fost lovita de resturi care au cazut pe Pamant din spatiul cosmic si au facut o gaura in acoperis, cere despagubiri in valoare de 80.000 de dolari de la NASA, potrivit The Guardian.

Firma de avocatura Cranfill Sumner a declarat intr-un comunicat de presa ca a depus o cerere in numele reclamantului Alejandro Otero si al familiei sale.

Un cilindru metalic dintr-un palet de marfa care fusese lansat de pe Statia Spatiala Internationala in 2021 a lovit casa familiei Otero pe 8 martie 2024, in timp ce fiul lor Daniel se afla acasa. Nimeni nu a fost ranit, desi a creat o gaura in acoperis si in podea. Otero a spus pentru Wink News ca obiectul aproape ca l-a lovit pe fiul sau, aflat la doua camere distanta.

Agentia spatiala americana a confirmat mai tarziu ca resturile provin de la echipamentul de asistenta pentru zbor. O parte dintre resturi au ramas intacte in loc sa se dezintegreze dupa ce au intrat in atmosfera Pamantului inainte de a cadea.

NASA a ajuns la aceasta concluzie dupa ce resturile au fost colectate din casa si analizate la Centrul Spatial Kennedy. Cilindrul metalic cantarea aproape un kilogram si masura aproximativ 10 cm x 4 cm.

Reclamatia familiei Otero impotriva Nasa citeaza daune pentru proprietati neasigurate, intreruperi ale afacerii, suferinta emotionala si mentala si costul asistentei din partea unor agentii terte.

„Clientii mei cauta o compensatie adecvata pentru stresul si impactul pe care acest eveniment l-a avut asupra vietii lor”, a declarat avocatul familiei Otero, Mica Nguyen Worthy, intr-un comunicat. „Sunt recunoscatori ca nimeni nu a fost ranit in urma acestui incident, dar aceasta situatie ar fi putut fi catastrofala. Daca resturile ar fi lovit cativa metri in alta directie, ar fi putut exista rani grave sau deces.”

Demn de remarcat, cazul urmareste sa creeze un precedent pentru revendicarile privind resturile spatiale in sectorul public si privat.

NASA va avea la dispozitie sase luni sa raspunda la cerere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: