Presshub: De ce voteaza tinerii partidele de extrema dreapta

analize

afd, germania

De ce voteaza tinerii partidele de extrema dreapta a incercat sa raspunda o analiza realizata de publicatia Politico.

Succesul istoric al partidelor radicale de dreapta in alegerile europarlamentare din 9 iunie poate fi un soc, caci a dezechilibrat doua dintre cele mai importante guverne ale blocului comunitar.

Dar nu ar fi trebuit sa fie o surpriza prea mare pentru oricine este atent la starea de spirit indignata a multor tineri de pe continent, care nu numai ca au imbratisat opiniile anti-imigratie dure, dar par mai mandri ca niciodata sa le transmita.

Un clip de 14 secunde filmat pe insula de vacanta germana Sylt si incarcat pe platforma de socializare X cu aproximativ doua saptamani inainte de vot prezinta un grup de tineri germani, imbracati cu haine scumpe care canti in cor cuvintele „Auslander Raus!”. („Strainii afara!”).

Publicarea videoclipului a starnit furie in Germania, un politician cerand ca participantii la petrecere sa fie adusi in fata justitiei pentru incalcarea legilor tarii privind discursul instigator la ura, potrivit Politico.

La 9 iunie, cand alegatorii europeni s-au indreptat spre urne, partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obtinut cel mai bun rezultat din istorie, invingand Uniunea Social-Democrata a cancelarului Olaf Scholz si provocand un soc politic in cea mai populata tara din Europa.

Un sentiment similar de lovitura de bici se raspandeste in Franta, unde presedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate, dupa ce a fost invins de partidul de extrema dreapta Adunarea Nationala.

Iar la Bruxelles, factorii de decizie politica se pregatesc pentru un Parlament European in care unul din patru legislatori apartine dreptei radicale.

In timp ce liderii UE incearca sa inteleaga ce i-a lovit, rolul alegatorilor tineri, precum participantii la petrecerea de la Sylt, devine un factor important.

In Germania, ponderea tinerilor care au votat pentru AfD a crescut fata de ultimele alegeri europarlamentare din 2019 (in crestere cu 11% in randul alegatorilor cu varste cuprinse intre 24 si 30 de ani).

In Franta, partidul Adunarea Nationala, al lui Marine Le Pen, a adunat aproximativ 30 la suta din voturile tinerilor la nivel national – o crestere de 10 puncte fata de 2019, conform Politico.

Ceea ce ridica intrebarea: de ce voteaza tinerii din generatia Z si tinerii mileniali din Europa – ai caror parinti si bunici au imbratisat politici de stanga, deschizand revolutia sexuala in anii 1960 – in antiteza cu idealurile celor mai in varsta?

Si ce s-a intamplat cu stigmatul sau rusinea care inconjurau candva atitudinile rasiste si xenofobe evidente, precum cele prezentate in videoclipul din Sylt?
Raspunsul este un amalgam de factori, de la cresterea costului vietii din Europa, la izolarea pe care multi tineri au suferit-o in pandemia de COVID-19, pana la o reactie intarziata dupa criza migratiei din 2015, cand aproape doua milioane de migranti au intrat in blocul comunitar.

Dar exista si factori mai intangibili, legati de faptul ca multi tineri experimenteaza politica doar prin intermediul platformelor de socializare precum X si TikTok, unde continutul de extrema dreapta care glorifica teoria „Marii Inlocuiri” si care leaga imigratia de violenta circula nestingherit.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: