Presedintele Taiwanului raspunde taios Beijingului: „Democratia nu este o crima; autocratia este adevaratul rau”

externe

Lai Ching-te

Democratia nu este o crima, iar autocratia este adevaratul „rau”, a declarat luni presedintele taiwanez Lai Ching-te, dupa ce China a amenintat ca va impune pedeapsa cu moartea in cazuri extreme pentru separatistii „inraiti” ai independentei Taiwanului, transmite Reuters.

China, care considera Taiwanul drept teritoriu propriu, nu si-a ascuns antipatia fata de Lai, care a preluat functia luna trecuta, spunand ca este un „separatist”, si a organizat exercitii de razboi la scurt timp dupa investirea sa.

Vineri, China si-a intensificat presiunea asupra Taiwanului prin emiterea unor noi orientari juridice pentru a-i pedepsi pe cei despre care spune ca sustin independenta oficiala a insulei, desi instantele chineze nu au jurisdictie pe insula guvernata democratic.

Intrebat despre miscarea Chinei, la o conferinta de presa la biroul prezidential din Taipei, Lai si-a reiterat mai intai simpatia pentru inundatiile recente din sudul Chinei inainte de a raspunde.

„Vreau sa subliniez: democratia nu este o crima; autocratia este adevaratul rau. China nu are absolut niciun drept de a sanctiona oamenii din Taiwan doar din cauza pozitiilor pe care le detin. Mai mult, China nu are niciun drept sa pedepseasca drepturile poporului taiwanez dincolo de granite”, a spus el.

Potrivit Chinei, oricine care nu sustine „reunificarea” este, prin urmare, un sustinator al independentei Taiwanului, a adaugat Lai.

„Vreau, de asemenea, sa fac apel la China sa recunoasca existenta Republicii Chineze si sa aiba schimburi si dialog cu guvernul legitim ales in mod democratic al Taiwanului”, a spus el, folosind denumirea oficiala a Taiwanului. „Daca nu se va face acest lucru, relatiile dintre Taiwan si China nu vor face decat sa devina din ce in ce mai instrainate”.

Lai respinge revendicarile de suveranitate ale Beijingului si spune ca doar poporul taiwanez poate decide viitorul sau. El a oferit in repetate randuri discutii cu China, dar a fost respins.

China spune ca orice miscare a Taiwanului de a declara oficial independenta ar fi un motiv pentru a ataca insula.

Guvernul de la Taipei afirma ca Taiwanul este deja o tara independenta, Republica China, si ca nu intentioneaza sa schimbe acest lucru. Guvernul republican a fugit in Taiwan in 1949, dupa ce a pierdut un razboi civil cu comunistii lui Mao Zedong.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: