UE reintroduce tarifele vamale pentru zaharul si ouale din Ucraina: „Ouale vor costa cu 30 de centi in plus pe kilogram”

externe

fermieri polonezi

UE a deschis negocierile de aderare cu Ucraina marti, dar se pare ca Bruxelles-ul se izoleaza deja din punct de vedere economic de Kiev. Concret. Uniunea va impune din nou tarife vamale la importurile de zahar si oua din Ucraina incepand de vineri, relateaza Der Spiegel.

Suma se ridica la 419 euro pe tona de zahar alb si 339 euro pe tona de zahar din trestie, a relatat Financial Times. Ouale vor costa cu 30 de centi in plus pe kilogram.

Masura nu ar fi pe deplin surprinzatoare. Inasprirea normelor a fost discutata de saptamani intregi, nu in ultimul rand pentru ca tot mai multe oua din Ucraina ajung in supermarketurile europene. Cel mai recent, au fost impuse restrictii la importul de ovaz ucrainean timp de un an. Costul este de 89 de euro pe tona.

Dupa inceperea invaziei rusesti in Ucraina, UE a decis sa acorde scutiri tarifare globale pentru a sprijini sectorul agricol distrus de razboi. Cu toate acestea, fermierii europeni considera decizia din vara anului 2022 drept concurenta neloiala si au protestat.

Ei s-au plans de importurile ieftine, pierderea cotei de piata, scaderea veniturilor si denaturarea concurentei. Unele state est-europene au impus deja in mod independent embargouri asupra anumitor produse ucrainene, desi Comisia Europeana le-a avertizat sa nu faca acest lucru.

Bruxelles-ul, la randul sau, a dezvoltat un fel de mecanism de franare de urgenta pentru anumite produse agricole, care este destinat sa intre in vigoare atunci cand limitele de import sunt depasite si produsele ucrainene ameninta sa inunde piata.

Agricultura va fi probabil unul dintre cele mai dificile puncte de discutie in cadrul negocierilor de aderare cu Ucraina. Daca Ucrainei i se aplica aceleasi reguli ca si statelor membre UE existente, agricultorii ucraineni, care adesea produc mai ieftin decat concurentii lor din UE, ar avea dreptul la subventii uriase in cadrul asa-numitei politici agricole comune. Acest lucru ar putea fi foarte costisitor pentru bugetul UE si ar putea denatura si mai mult concurenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: