Scholz urmeaza sa anunte despagubiri pentru supravietuitorii polonezi ai crimelor naziste. Cui se vor acorda compensatiile

externe

Olaf Scholz, industria de aparare, Rusia, Europa, dezvoltata

Cancelarul german Olaf Scholz este asteptat sa anunte masuri de imbunatatire a relatiilor germano-poloneze – inclusiv prin despagubirea victimelor poloneze inca in viata ale crimelor naziste – in timpul unei vizite la Varsovia marti, relateaza Politico.

„Este de asteptat ca Scholz sa anunte ca se va face ceva … pentru persoanele care au suferit sub dominatia nazista germana in Polonia si care inca traiesc si, de exemplu, nu au o asigurare de sanatate adecvata si se confrunta cu saracia la batranete”, a declarat Paul Ziemiak, secretarul general al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), cea mai mare forta de opozitie din tara in parlament.

Prin anuntul asteptat, Scholz urmareste sa imbunatateasca relatiile tarii sale cu Polonia, dupa ce prim-ministrul Donald Tusk a preluat mandatul anul trecut. Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat brusc in timpul fostului guvern polonez, care a fost condus de partidul populist de dreapta Lege si Justitie (PiS)

Germania a fost una dintre tintele preferate ale guvernului PiS, liderii partidului cerand Berlinului sa plateasca peste 1.000 de miliarde de euro in despagubiri de razboi. Germania a respins aceste cereri, un purtator de cuvant declarand ca „problema este inchisa” datorita unei serii de acorduri postbelice.

Actualul guvern polonez a renuntat la cererile de despagubire, dar ministrul de externe Radoslaw Sikorski a solicitat Germaniei sa gaseasca o „solutie creativa” pentru a compensa suferintele poporului polonez.

Se asteapta ca Scholz sa anunte marti initiativele in timpul unei conferinte de presa alaturi de prim-ministrul polonez Donald Tusk. De asemenea, calatoria marcheaza primele consultari guvernamentale germano-poloneze din 2018.

Cooperarea in materie de securitate pentru aprofundarea sprijinului Germaniei de-a lungul flancului estic al tarii va fi o parte esentiala a consultarilor, potrivit unui inalt oficial german. Aceste discutii au loc intr-un context in care ambele parti doresc sa isi consolideze propriile initiative transfrontaliere privind apararea antiaeriana.

Scholz doreste ca Varsovia sa adere la platforma Sky Shield pentru a achizitiona si opera in comun sisteme de aparare antiaeriana, in timp ce Tusk cauta sprijin pentru o linie de aparare strategica separata de-a lungul granitei regiunii baltice cu Belarus si Rusia, care ar include, de asemenea, sisteme antiaeriene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: