Soc in lumea medicala: Ozempic, medicamentul-miracol pentru slabit, poate cauza o forma rara de orbire

externe

Ozempic, tratament, orbire, rara

Persoanele care iau Ozempic sau Wegovy pot avea un risc mai mare de a dezvolta o forma rara de orbire, sugereaza un nou studiu. Totusi, medicii spun ca acest lucru nu ar trebui sa descurajeze pacientii sa utilizeze medicamentele pentru a trata diabetul sau obezitatea.

Vara trecuta, medicii de la Mass Eye and Ear au observat un numar neobisnuit de mare de pacienti cu neuropatie optica ischemica anterioara non-arteritica sau NAION, un tip de accident vascular cerebral ocular care provoaca pierderea brusca si nedureroasa a vederii la un ochi.

Afectiunea este relativ rara – pana la 10 din 100.000 de persoane din populatia generala o pot experimenta – dar medicii au observat trei cazuri intr-o saptamana, iar fiecare dintre acesti pacienti lua medicamente semaglutide.

O privire retrospectiva asupra a sase ani de dosare medicale a aratat ca persoanele cu diabet au fost de peste patru ori mai susceptibile de a fi diagnosticate cu NAION daca luau o reteta de semaglutid, iar cei care erau supraponderali sau obezi au fost de peste sapte ori mai susceptibili de a se confrunta cu aceasta afectiune daca luau medicamentul. Riscul s-a dovedit a fi cel mai mare in primul an de la primirea unei retete pentru semaglutid.

Studiul, publicat in revista medicala JAMA Ophthalmology si citat de CNN, nu poate dovedi ca medicamentele semaglutide cauzeaza NAION. Iar numarul mic de pacienti – o medie de aproximativ 100 de cazuri au fost identificate in fiecare an – dintr-un centru medical specializat nu se poate aplica la o populatie mai larga.

Novo Nordisk, producatorul singurelor medicamente semaglutide din SUA, a subliniat ca datele din noul studiu nu sunt suficiente pentru a stabili o asociere cauzala intre utilizarea medicamentelor semaglutide si NAION.

„Siguranta pacientilor este o prioritate absoluta pentru Novo Nordisk si luam foarte in serios toate rapoartele privind evenimentele adverse legate de utilizarea medicamentelor noastre”, a scris un purtator de cuvant al companiei intr-un e-mail pentru CNN.

Modurile in care semaglutidele interactioneaza cu ochii nu sunt pe deplin intelese. Si nici cauza exacta a NAION nu este cunoscuta. Afectiunea provoaca leziuni ale nervului optic, dar adesea nu exista niciun avertisment inainte de pierderea vederii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: