Ca-n Evul Mediu: Papa Francisc l-a excomunicat pe fostul sau ambasador la Washington, acuzandu-l de schisma, dupa ce acesta a indraznit sa il critice

externe

papa Francisc, excomunicare, ambasador, Vatican, Washington, schisma

Curia papala l-a excomunicat pe fostul sau ambasador la Washington dupa ce l-a gasit vinovat de schisma, un rezultat inevitabil pentru arhiepiscopul Carlo Maria Vigano. Conservatorul devenise unul dintre cei mai aprigi critici ai Papei Francisc si un simbol al polarizarii Bisericii Catolice in Statele Unite si nu numai.

Arhiepiscopul italian, care s-a bucurat candva de sprijinul Vaticanului si al ierarhiilor bisericesti din Statele Unite, i-a indepartat pe multi pe masura ce a dezvoltat o serie de adepti marginali, adancindu-se in teorii ale conspiratiei cu privire la orice – de la pandemia de coronavirus la ceea ce el a numit „Marea resetare” si razboiul Rusiei din Ucraina.

Biroul de doctrina al Vaticanului a anuntat sanctiunea dupa o reuniune a membrilor sai, joi, si l-a informat pe Vigano cu privire la decizia sa vineri, transmite Associated Press.

Acesta a citat „refuzul public al lui Vigano de a recunoaste si de a se supune Suveranului Pontif, respingerea comuniunii sale cu membrii bisericii supusi acestuia si a legitimitatii si autoritatii magisteriale a Conciliului Vatican II”.

Excomunicarea, in care Vigano a intrat automat odata cu pozitiile sale, inseamna ca el este in mod oficial in afara comuniunii cu biserica si nu poate celebra sau primi sacramentele acesteia. Infractiunea de schisma apare atunci cand cineva isi retrage supunerea fata de papa sau din comuniunea catolicilor care ii sunt supusi.

Schismele, care au fost regulate in istoria de 2 000 de ani a bisericii, sunt considerate deosebit de periculoase, deoarece ameninta unitatea bisericii.

Declaratiile cumplite ale lui Vigano cu privire la starea actuala a bisericii, amplificate pe retelele de socializare catolice si de bloggeri ideologic prietenosi de ambele parti ale Atlanticului, au fost o versiune exagerata a prapastiei dintre ultraconservatorii americani si Francisc. Si, desi Vigano s-a bucurat de sprijinul general al episcopilor la inceputul carierei sale, multi s-au distantat in liniste pe masura ce ideile sale au devenit mai extreme.

Prelatul italian, care nu a mai fost vazut in public de dinainte de 2018, stia ca declaratia de schisma urma sa apara dupa ce Vaticanul l-a informat cu privire la procesul penal lansat impotriva sa luna trecuta. El a numit-o sfidator „o onoare” si a refuzat sa apara in persoana, sa se apere sau sa prezinte o aparare scrisa.

Vigano a aparut pe scena publica in 2012, in timpul primului asa-numit scandal Vatileaks, cand majordomul Papei Benedict al XVI-lea a divulgat unui jurnalist italian documentele private ale Suveranului Pontif pentru a incerca sa atraga atentia asupra coruptiei din Sfantul Scaun.

In unele dintre scrisorile divulgate, Vigano, pe atunci nr. 2 in administratia Statului Cetatii Vaticanului, il implora pe papa sa nu fie transferat dupa ce a dezvaluit coruptia in atribuirea contractelor Vaticanului care au costat Sfantul Scaun milioane de euro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: