Miezul Pamantului si-ar fi incetinit si inversat deplasarea. Modificarile vitezei de rotatie urmeaza un ciclu de 70 de ani

news

Noi cercetari confirma ca rotatia nucleului interior al Pamantului a incetinit, incetinire care confirma un „model” de decenii. Cum ar putea afecta aceasta incetinire planeta noastra ramane insa o intrebare deschisa, scrie CNN.

In adancul Pamantului se afla o „minge” metalica solida care se roteste independent de planeta noastra, ca un cerc ce se invarte in interiorul unui cerc mai mare, invaluit in mister.

Acest miez interior a intrigat cercetatorii inca de la descoperirea sa de catre seismologul danez Inge Lehmann in 1936, iar modul in care se misca, viteza si directia sa de rotatie, a fost in centrul unei dezbateri care a durat decenii.

Un numar din ce in ce mai mare de dovezi sugereaza acum ca rotatia nucleului s-a schimbat dramatic in ultimii ani, insa oamenii de stiinta au ramas divizati cu privire la ceea ce se intampla exact si ce reprezinta acest lucru.

O parte din problema este ca centrul profund al Pamantului este imposibil de observat sau de esantionat direct. Seismologii au obtinut informatii despre miscarea nucleului interior examinand modul in care se comporta undele provenite de la cutremurele mari care lovesc aceasta zona.

Variatiile dintre undele de intensitate similara care au trecut prin miez in momente diferite au permis oamenilor de stiinta sa masoare schimbarile in pozitia miezului interior si sa calculeze rotatia acestuia.

Cercetari publicate, in 12 iunie, in revista Nature

„Rotatia diferentiala a miezului interior a fost propusa ca fenomen in anii ’70 si ’80, dar abia in anii ’90 au fost publicate dovezi seismologice”, a declarat pentru CNN dr. Lauren Waszek, lector superior de stiinte fizice la Universitatea „James Cook” din Australia.

Insa cercetatorii s-au contrazis cu privire la modul de interpretare a acestor constatari, in primul rand din cauza „provocarii de a face observatii detaliate ale nucleului interior, din cauza indepartarii acestuia si a datelor limitate disponibile”, a spus Waszek.

„Astfel, studiile care au urmat in urmatorii ani si decenii nu sunt de acord cu privire la rata de rotatie si, de asemenea, la directia acesteia in raport cu mantaua”, a adaugat ea. Unele analize au propus chiar ca miezul sa nu se roteasca deloc.

Un model promitator propus in 2023 descrie un nucleu interior care, in trecut, s-a rotit mai repede decat Pamantul insusi, dar care acum se roteste mai incet. Oamenii de stiinta au raportat ca, pentru o vreme, rotatia nucleului a coincis cu rotatia Pamantului.

Apoi a incetinit si mai mult, pana cand miezul s-a deplasat inapoi in raport cu straturile de fluid din jurul sau. La momentul respectiv, unii experti au avertizat ca sunt necesare mai multe date pentru a sustine aceasta concluzie, iar acum o alta echipa de oameni de stiinta a furnizat noi dovezi convingatoare pentru aceasta ipoteza privind rata de rotatie a miezului interior.

Cercetarile publicate, in 12 iunie, in revista Nature nu numai confirma incetinirea nucleului, dar sustin ideea din 2023 conform careia aceasta decelerare a nucleului face parte dintr-un model de decenii de incetinire si accelerare.

Noile descoperiri confirma, de asemenea, ca modificarile vitezei de rotatie urmeaza un ciclu de 70 de ani, a declarat coautorul studiului, Dr. John Vidale, profesor decan de stiintele Pamantului la Colegiul Dornsife de Litere, Arte si Stiinte al Universitatii California de Sud.

„Ne-am certat pe aceasta tema timp de 20 de ani si cred ca acest lucru o confirma”, a declarat Vidale. Seismografele au aratat, de asemenea, ca, in timpul ciclului sau de 70 de ani, rotatia miezului incetineste si accelereaza in ritmuri diferite, „ceea ce va necesita o explicatie”, a spus Vidale.

O posibilitate este ca miezul interior metalic sa nu fie atat de solid pe cat se astepta. Daca se deformeaza pe masura ce se roteste, acest lucru ar putea afecta simetria vitezei sale de rotatie, a spus el.

Calculele echipei sugereaza, de asemenea, ca nucleul are rate de rotatie diferite pentru miscarea inainte si inapoi, ceea ce adauga „o contributie interesanta la discurs”, a spus Waszek. Dar adancimea si inaccesibilitatea nucleului interior inseamna ca incertitudinile raman, a adaugat ea.

In ceea ce priveste faptul daca dezbaterea privind rotatia nucleului „s-a incheiat cu adevarat sau nu, avem nevoie de mai multe date si de instrumente interdisciplinare imbunatatite pentru a cerceta acest aspect in continuare”, a spus Waszek.

(foto: University of Southern California)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: