Partidele de extrema dreapta din Franta, Rassemblement National (RN), Reconquete si Les Patriotes, au folosit din plin inteligenta artificiala in campania electorala

externe

Potrivit a doua noi rapoarte, partidele europene de extrema dreapta au folosit imagini generate de inteligenta artificiala pentru a imbunatati campania electorala, insa este inca greu de evaluat modul in care aceste imagini ar fi putut afecta alegerile recente din Franta si pe cele europene, scrie euronews.com.

Cercetarile au incercat sa inteleaga modul in care imaginile generate de inteligenta artificiala, folosite de extrema dreapta, au influentat primul tur al alegerilor legislative franceze si pe cele de la nivel european.

Organizatia non-profit Ai Forensics a examinat paginile social media a 31 de partide politice franceze in cautarea de continut generat de inteligenta artificiala (genAi) intre 1 mai si 28 iunie, in timpul alegerilor europene si al primului tur al campaniei legislative franceze. Dupa care au introdus aceste imagini in motoarele de cautare legate de AI pentru a verifica daca au fost create de inteligenta artificiala.

In total, echipa a descoperit 51 de cazuri de imagini AI generative utilizate de partidele franceze, partidele de extrema dreapta Rassemblement National (RN), Reconquete si Les Patriotes fiind printre cele mai implicate in aceasta practica, dar cercetatorii spun  ca este o „estimare conservatoare.”

„Acesta este primul ciclu electoral in care AI (generativa) este un fenomen larg raspandit, insa suntem siguri ca in urmatorii ani va fi folosita din ce in ce mai mult”, a declarat pentru Euronews Next, Salvatore Romano, cercetator la Ai Forensics.

„Daca nu suntem capabili sa o gestionam acum, cand amploarea este atat de mica, va fi mai greu sa o gestionam atunci cand tehnologia nu se va mai putea  distinge de continutul real”, a adaugat Romano.

Duminica trecuta, extrema dreapta a RN a obtinut cel mai mare numar de voturi in primul tur al alegerilor franceze cu 33 la suta din voturi si la alegerile europene din iunie, unde a obtinut 31,5 la suta din voturi.

Cel de-al doilea tur al alegerilor legislative franceze are loc astazi, duminica, 7 iulie.

Majoritatea imaginilor generate de AI, utilizate de partidele franceze pentru campaniile electorale „transmit mesaje anti-imigratie, exacerbeaza lipsa de securitate din Franta, lipsa libertatii de exprimare, un sistem de justitie defectuos si o protectia agricola slaba”, se consemneaza in raportul AI Forensics.

„Imaginile sunt folosite ca o tehnica de propaganda a fricii pentru a spune ca Franta nu este o tara sigura in UE si ca oamenii vulnerabili din societatea noastra sunt foarte exploatati”, a adaugat Miazia Schuler, cercetator la Ai Forensics.

Unele din aceste imagini aveau un aspect „hiper-realist”, astfel incat utilizatorul obisnuit isi putea da seama imediat ca au fost realizate de AI, a spus Schuler. Altele erau mai greu de observat, cum ar fi imitatiile caricaturilor politice din ziare.

Unele partide, cum ar fi Reconquete de extrema dreapta, au folosit inteligenta artificiala generativa pentru a crea imagini ale presedintelui francez Emmanuel Macron si ale sefului Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

„Doar varful aisbergului”

Potrivit unui studiu realizat de Digital Forensic Research Lab (Dfrlabs) al Consiliului Atlantic, in timpul campaniei electorale pentru UE, RN a creat un site web numit „Europe Without Them” care contesta in mod similar pozitiile de conducere ale lui Macron si Von Der Leyen.

Site-ul, inca activ, are cel putin trei imagini generate de inteligenta artificiala in care prezinta petitii impotriva „dispretului UE pentru popoare, impotriva imigratiei masive si a promovarii hijabului”, se arata in raport.

Valentin Chatelet, cercetator la Consiliul Atlantic spune ca este „greu” de stiut cat de mult a afectat acest tip de continut generat de AI succesul RN la alegerile europene si franceze.

„Cred ca are un impact pozitiv asupra materialelor pe care partidul le foloseste pentru a transmite o anumita idee, cum ar fi pozitia lui Bardella vizavi de o problema”, a spus Chatelet. „Imaginile (generate de AI) mai sunt folosite si pentru a soca oamenii, pana cand devin mainstream”, a adaugat el. Euronews Next a contactat partidele RN, grupul European Identity and Democracy, Patriots and Reconquete, insa nu a primit niciun raspuns.

Potrivit BFMTV, incepand cu ianuarie 2024 candidatii RN au beneficiat de instruire AI, care include si utilizarea Chatgpt. In brosura de instruire, radiodifuzorul ofera exemple felul in care AI ii poate ajuta pe candidatii politici, cum ar fi crearea de afise electorale si gasirea subiectelor pentru dezbateri.

Nici studiul Ai Forensics si nici Dfrlabs al Consiliului Atlantic nu au examinat postarile personale ale candidatilor sau continutul creat de sustinatorii partidelor. Romano crede ca studiul lor este „doar varful aisbergului” in ceea ce priveste cantitatea de continut electoral neetichetat AI care circula pe platformele de socializare.

Raportul Ai Forensics a constatat ca niciuna dintre imaginile generate de AI nu a fost etichetata ca atare.

„Descoperirile noastre dezvaluie neglijenta critica din partea partidelor si platformelor politice in indeplinirea angajamentelor de a eticheta imaginile generate de inteligenta artificiala in campaniile lor politice, subliniind nevoia urgenta de transparenta”, se arata in raport.

In februarie, marile companii tehnologice precum Google, OpenAi, Meta si TikTok au semnat un acord tehnologic deschis care „stabileste asteptari cu privire la modul in care semnatarii vor gestiona continutul electoral inselator generat de AI” pe platformele lor inainte de alegerile europene.

Primul angajament al acestui acord este ca platformele vor „identifica imaginile realiste generate de AI si/sau (certifica) autenticitatea continuturilor si originea acestora”, se arata intr-o copie a acordului. Unele partide politice au semnat propria versiune a acestui acord cu Comisia Europeana, in care afirma ca „s-au angajat sa previna inselarea deliberata a publicului, inclusiv prin utilizarea inteligentei artificiale”, se arata intr-o copie.

Grupul Identitate si Democratie (ID) din Parlamentul European, din care face parte RN, a semnat acest cod de conduita. Celelalte partide nationale franceze nu au facut acest lucru. Romano a spus ca Ai Forensics va trimite raportul Comisiei Europene cu speranta ca partile care incalca aceste coduri de conduita vor suporta unele repercursiuni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: