16 palestinieni au fost ucisi intr-un atac israelian asupra unei scoli ONU din Gaza. Aceasta functiona ca adapost pentru 7000 de persoane

externe

ONU, Fasia Gaza, situatie umanitara, catastrofala

Cel putin 16 palestinieni, majoritatea femei si copii, au fost ucisi, sambata, intr-o lovitura israeliana asupra unei scoli administrate de Natiunile Unite din Gaza, scoala care era folosita ca adapost pentru persoanele stramutate, conform euronews.com.

Biroul de presa al guvernului din Gaza a declarat, de asemenea, ca peste 75 de persoane au fost ranite in atacul asupra scolii al-Jaouni din tabara de refugiati Nuseirat din centrul Gazei. „Condamnam ocupatia israeliana pentru comiterea acestor crime si masacre in curs impotriva civililor, copiilor si femeilor”, se arata in declaratie.

Martorii oculari au spus ca o racheta israeliana ar fi vizat etajele superioare ale scolii, care ar fi folosita ca adapost de pana la 7000 de persoane.

Multi dintre raniti au fost dusi la spitalul Aqsa Martyrs, principala unitate medicala din centrul Gazei. Armata israeliana a transmis ca analizeaza atacul raportat.

Tot sambata, armata israeliana a publicat mai multe imagini cu trupe care se presupune ca opereaza in districtul Shijaiyah din orasul Gaza. Trupele s-au intors in cartier la cateva luni dupa ce reprezentanti ai Fortelor de Aparare ale Israelului (IDF) au declarat ca si-au incheiat operatiunile in zona.

Luptele la sol au facut ravagii in Shijaiyah in ultimele doua saptamani, fortand zeci de mii de oameni sa-si paraseasca casele.

Videoclipul IDF arata soldati care expun arme despre care se pretinde ca au fost confiscate de la Hamas dintr-un depozit.

Hamas s-a regrupat in mod repetat in zonele puternic afectate dupa ce trupele israeliene s-au retras, ridicand intrebari cu privire la capacitatea Israelului de a distruge capacitatile militare ale gruparii militante.

OMS avertizeaza, din nou, asupra raspandirii bolilor in Gaza

Lipsa apei curate si a materialelor de igiena personala provoaca o crestere a raspandirii bolilor infectioase in randul populatiei stramutate din Gaza. OMS spune ca numarul cazurilor de diaree, varicela si icter a depasit toate cifrele din anii precedenti.

„Suferim din lipsa de produse de curatenie. Nu exista sapun, detergent sau altceva. Adica sapunul, chiar daca este disponibil in Fasia Gaza, nu il putem cumpara. Pretul sapunului parfumat este de 25 de sekeli (6,20 euro). Nu am 25 de sekeli sa cumpar sapun”, a spus Muhammad Al-Talouli, care a fost stramutat din tabara de Est Al-Bureij in centrul Gazei.

Un alt refugiat palestinian, Nasser Al-Kurdi, stramutat din Tabara Al-Bureij, a spus: „Epidemiile si bolile s-au raspandit printre oameni si printre copii. Un lucru  ingrozitor. Totul este aglomerat pe o zona mica. Bolile se raspandesc intr-un ritm foarte rapid”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a comunicat, in februarie, ca incidenta infectiilor respiratorii, diaree, raie si paduchi, varicela si icter acut a ajuns la niveluri care a depasit cu mult valorile din anii precedenti.

La inceputul acestei saptamani, Marocul a trimis 40 de tone de materiale medicale in Gaza, inclusiv echipamente pentru a efectua urgente chirurgicale si medicamente de baza. Acestea au fost primite de Semiluna Rosie Palestiniana la punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom.

Israelul a lansat o ofensiva aeriana si terestra in Gaza, ca raspuns la atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, atac care a ucis 1.200 de oameni si in urma caruia au fost luati 250 ostatici.

Peste 38.000 de palestinieni au fost ucisi in ofensiva, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, care nu face distinctie intre civili si combatanti in bilantul sau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: