Coloana a cincea a lui Putin: alianta extremista formata de Viktor Orban are suficiente partide pentru a obtine statutul de grup in Parlamentul European

externe

Rusia, lista neagra, Romania, state liberale, Ungaria, Slovacia

O noua alianta de extrema dreapta in Parlamentul European, lansata cu doar o saptamana in urma de premierul ungar Viktor Orban, are suficiente partide pentru a obtine statutul de grup in legislativul european, informeaza duminica dpa, citata de Agerpres.

Agentia de presa aminteste ca liderul nationalist ungar, a carui tara detine de la 1 iulie presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, si-a anuntat pe 30 iunie intentia de a forma un nou grup parlamentar, numit „Patrioti pentru Europa”, cu partidul de extrema dreapta austriac si miscarea centrista a fostului prim-ministru ceh Andrej Babis.

De atunci, cinci partide din diferite tari si-au anuntat aderarea: Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, partidele portughez Chega, spaniol VOX si – ultimele care si-au anuntat intrarea sambata – Partidul Popular Danez si partidul de extrema dreapta separatist flamand Vlaams Belang.

Ceea ce inseamna ca sapte tari sunt acum reprezentate in alianta intitulata „Patrioti pentru Europa”, o conditie importanta pentru a forma un grup parlamentar in viitoarea legislatura europeana.

Orban a anuntat ca luni va avea loc la Bruxelles o intalnire cu partidele care formeaza acest nou grup.

Potrivit premierului ungar, urmeaza ca partidul de extrema dreapta francez Adunarea Nationala (RN) sa-si faca la randul sau cunoscuta decizia „dupa turul doi al alegerilor legislative” anticipate din Franta, care are loc duminica.

Daca RN ar decide sa se alature grupului, ar prelua de facto conducerea din punct de vedere al numarului de deputati, cu cei 30 de europarlamentari ai sai.

Partidul Liga al politicianului italian Matteo Salvini si-a aratat interesul fata de noua miscare, dar nu si-a confirmat participarea.

Noua alianta avea nevoie de sprijinul partidelor din sapte tari pentru a fi recunoscuta ca grup de sine statator in Parlamentul European.

Viktor Orban, al carui partid Fidesz este neafiliat de cand a parasit Partidul Popular European (PPE, dreapta) in 2021, spera astfel sa poata exprima o viziune diferita, impotriva sprijinului militar pentru Ucraina, impotriva „imigratiei ilegale” si in favoarea ”familiei traditionale”.

„Incepe o noua era”, a proclamat el, adaugand ca noul grup „va schimba politica europeana”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: