Viktor Orban sfideaza din nou UE: a participat la reuniunea Organizatiei Statelor Turcice, care pledeaza pentru recunoasterea asa-numitei „Republici Turce a Ciprului de Nord”

externe

Viktor Orban, participare. reuniune, UE, Organizatia Statelor Turcice, separatism

Josep Borrell, Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, a criticat participarea premierului ungar Viktor Orban la summitul informal al Organizatiei Statelor Turcice (OTS) din orasul Shusha, Azerbaidjan. El a adaugat ca aceasta participare nu a implicat in niciun fel UE, ci s-a bazat exclusiv pe relatiile bilaterale dintre Ungaria si organizatie.

Borrell a subliniat ca Ungaria si-a inceput presedintia rotativa a Consiliului UE la 1 iulie, care va dura pana la 31 decembrie. Cu toate acestea, seful diplomatiei UE a mai declarat ca aceasta presedintie nu implica responsabilitati privind reprezentarea externa a UE, care este responsabilitatea presedintelui Consiliului European la nivel de sef de stat sau de guvern si a Inaltului Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate la nivel ministerial.

„Ungaria nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a avansa relatiile cu Organizatia Statelor Turcice”, a declarat Borrell, citat de Ukrainska Pravda.

Acesta a mai adaugat ca UE respinge incercarile OTS de a legitima entitatea separatista cipriota turca, asa-numita „Republica Turca a Ciprului de Nord”, nerecunoscuta la nivel international, in calitate de observator in cadrul organizatiei.

„Aceasta decizie, in asteptarea ratificarii de catre membrii Organizatiei, este regretabila si contrazice faptul ca mai multi membri ai Organizatiei si-au exprimat sprijinul ferm pentru principiul integritatii teritoriale si Carta ONU”, a declarat Borrell.

UE a precizat in mod repetat, inclusiv la cel mai inalt nivel politic, ca recunoaste doar Republica Cipru ca subiect de drept international, in conformitate cu rezolutiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, a concluzionat el.

Infiintata in 2009, OTS reuneste statele vorbitoare de limba turca. Ungaria este observator in cadrul organizatiei din 2018.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: