Macron ii cere lui Attal sa ramana prim-ministru „pentru moment” pentru a „asigura stabilitatea tarii”

externe

Gabriel Attal, demisie, premier

Emmanuel Macron i-a cerut luni la pranz lui Gabriel Attal sa ramana prim-ministru „pentru moment” pentru a „asigura stabilitatea tarii”, relateaza Le Figaro.

Gabriel Attal isi prezentase demisia presedintelui Republicii la Palatul Elysee la sfarsitul acestei dimineti, asa cum anuntase duminica seara, dupa rezultatele alegerilor legislative.

„[Emmanuel Macron] i-a multumit pentru campaniile electorale europene si legislative pe care le-a condus”, a adaugat presedintia.

Dupa surpriza alegerilor legislative anticipate, care au franat clar valul Adunarii Nationale, Franta este in cautarea unei majoritati parlamentare. O durere de cap pentru Uniunea Stangii, fragila in ciuda faptului ca a obtinut cele mai multe mandate, si un partid al lui Macron in retragere.

Nici Noul Front Popular (aproximativ 190 de locuri), nici tabara prezidentiala (aproximativ 160 de locuri), nici RN si aliatii sai (peste 140 de locuri) nu pot, singure, sa atinga cei 289 de deputati necesari pentru o majoritate absoluta.

Cu Jocurile Olimpice de la Paris la doar trei saptamani distanta, premierul demisionar Gabriel Attal i-a prezentat demisia lui Emmanuel Macron in aceasta dimineata, desi a declarat ca este pregatit sa ramana la Matignon „atat timp cat datoria o cere” in contextul Jocurilor Olimpice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: