Fortele israeliene patrunde mai adanc in orasul Gaza in urmarirea militantilor. Mii de oameni fug din nou

externe

Fortele israeliene au inaintat mai adanc in cel mai mare oras al Fasiei Gaza in urmarirea militantilor care s-au regrupat acolo, fortand luni mii de palestinieni sa fuga dintr-o zona devastata in primele saptamani ale razboiului de noua luni, potrivit AP.

Incursiunea in orasul Gaza are loc in timp ce Israelul si Hamas au reusit o reducere a decalajelor in discutiile indirecte privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor.

Trupele israeliene se luptau din nou cu militantii in zone din nordul Gazei despre care armata spunea ca au fost in mare parte eliberate cu luni in urma. Armata a ordonat evacuarea populatiei civile inaintea raidurilor, dar palestinienii spun ca nicaieri nu se simt in siguranta. Cea mai mare parte a populatiei de 2,3 milioane a fost stramutata, adesea de mai multe ori. Sute de mii de oameni sunt ingramaditi in tabere de corturi inabusitoare.

Israelul a ordonat evacuarea nordului Gazei in primele saptamani ale razboiului si a impiedicat revenirea locuitorilor. Dar sute de mii de palestinieni au ramas pe loc, traind in case daramate sau in adaposturi.

Localnicii au raportat focuri de artilerie si tancuri, precum si lovituri aeriene. Ministerul Sanatatii din Gaza, cu acces limitat in nord, nu a raportat imediat victime.

Israelul a emis luni ordine suplimentare de evacuare pentru zonele din alte cartiere din centrul orasului Gaza. Armata a spus ca are informatii care arata ca militantii Hamas si ai grupului mai mic Jihad Islamic se afla in zona si le-a cerut rezidentilor sa se indrepte spre sud, spre orasul Deir al-Balah.

Israelul acuza Hamas si alti militanti ca s-au ascuns printre civili. In Shijaiyah, un cartier din orasul Gaza care a cunoscut saptamani de lupte, armata a spus ca trupele au efectuat un raid si au distrus scoli si o clinica transformate in complexe militante.

Razboiul a decimat zone urbane mari si a declansat o catastrofa umanitara.

Israelul si Hamas par sa fie cel mai aproape in ultimele luni de un acord de incetare a focului care ar intrerupe luptele in schimbul eliberarii a zeci de ostatici capturati de Hamas in atacul din 7 octombrie care a declansat razboiul.

Directorul CIA, William Burns, s-a intors luni la Cairo pentru discutii, potrivit televiziunii de stat egiptene Qahera, care este apropiata de serviciile de securitate ale tarii. O delegatie israeliana se indrepta si ea spre capitala Egiptului, a informat presa israeliana.

Dar obstacolele raman, chiar si dupa ce Hamas a fost de acord sa cedeze in privinta cererii cheie ca Israelul sa se angajeze sa puna capat razboiului ca parte a oricarui acord. O parte cheie a acestei schimbari este nivelul de distrugere cauzat de ofensiva continua a Israelului.

Hamas mai doreste ca mediatorii sa „garanteze” ca negocierile se vor incheia cu o incetare permanenta a focului, potrivit a doi oficiali care cunosc discutiile. Proiectul actual spune ca mediatorii – Statele Unite, Qatar si Egipt – „vor face tot posibilul” pentru a se asigura ca negocierile duc la un acord de incetare a razboiului.

Israelul a respins orice acord care l-ar forta sa puna capat razboiului cu Hamas inca intact, areiterat, duminica, premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Oficialii au spus ca exista, de asemenea, un impas privind posibilitatea ca Hamas sa poata alege prizonierii de rang inalt detinuti de Israel pe care ii doreste eliberati in schimbul ostaticilor. Unii prizonieri au fost condamnati pentru uciderea israelienilor, iar Israelul nu vrea ca Hamas sa stabileasca cine este eliberat.

Mahmoud Bassal, un purtator de cuvant al personalului de interventie al Apararii Civile care opereaza sub guvernul Hamas, a declarat ca cartierele Tufah, Daraj si Shijaiyah au devenit inaccesibile din cauza bombardamentelor israeliene. Intr-un mesaj vocal, el a spus ca armata israeliana a bombardat casele din zona Jaffa din orasul Gaza si primii respondenti „au vazut oameni intinsi pe pamant si nu au putut sa-i recupereze din cauza bombardamentelor”.

Razboiul a ucis peste 38.000 de oameni in Gaza, potrivit Ministerului Sanatatii, care nu face distinctie intre combatanti si civili in numarul sau.

Raidul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie a ucis 1.200 de oameni in sudul Israelului, majoritatea civili, potrivit autoritatilor israeliene. Militantii au luat ostatici aproximativ 250 de oameni. Aproximativ 120 sunt inca in captivitate, insa se crede ca o treime ar fi murit.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: