Ia banii si fugi: fostul presedinte brazilian Jair Bolsonaro, acuzat ca ar fi vrut sa fure bijuterii in valoare de 1,2 milioane de dolari in timpul mandatului sau

externe

Jair Bolsonaro, bijuterii, furt, acuzatii

Fostul presedinte brazilian Jair Bolsonaro a beneficiat de un sistem de vanzare ilegala a unor bijuterii si articole de lux oferite Braziliei si evaluate la un total de 1,2 milioane de dolari, potrivit concluziilor unei anchete a politiei publicate luni, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Saptamana trecuta, politia federala a recomandat inculparea lui Bolsonaro si a altor 11 persoane pentru asociere infractionala, spalare de bani si deturnare de fonduri, pentru fapte survenite intre octombrie 2019 si sfarsitul mandatului liderului de extrema dreapta in 2022.

Jair Bolsonaro, care denunta multitudinea de investigatii legale impotriva lui drept „persecutie”, neaga ca ar fi comis vreo infractiune in gestionarea bijuteriilor.

Potrivit politiei, „grupul facand obiectul anchetei a actionat pentru a deturna de la Trezoreria publica braziliana mai multe cadouri de valoare primite de fostul presedinte Jair Bolsonaro (…) in cursul calatoriilor internationale si oferite de autoritati straine”.

Operatiunea a vizat vanzarea bijuteriilor in strainatate „cu scopul de a favoriza imbogatirea ilicita a fostului presedinte”, a indicat ancheta.

Unele piese au fost vandute, „iar sumele obtinute au fost convertite in numerar si au intrat in patrimoniul personal al fostului presedinte (…) fara a trece prin sistemul bancar oficial”, a adaugat raportul remis Curtii Supreme Federale (STF).

Valoarea cadourilor „se ridica la suma de 1,22 milioane de dolari”, a precizat politia.

Judecatorul Alexandre de Moraes de la STF a dat Ministerului Public 15 zile pentru a decide daca il inculpa oficial pe fostul presedinte.

Presa braziliana a dezvaluit afacerea in martie 2023, dupa ce agentii ai Fiscului au confiscat bijuterii gasite in rucsacul unui oficial al guvernului Bolsonaro care se intorcea dintr-o calatorie oficiala in Orientul Mijlociu in 2021.

Printre cadouri s-au numarat un inel, un colier si cercei de la marca elvetiana Chopard in valoare de aproximativ 828.000 de dolari, precum si ceasuri Chopard si Rolex din aur si diamante, precum si alte bijuterii, potrivit raportului politiei de aproape 500 de pagini.

Dupa dezvaluirea afacerii, consilierii lui Bolsonaro au recuperat si restituit statului unele dintre obiectele vandute, se precizeaza in raport.

Potrivit politiei federale, sumele obtinute din vanzarea bijuteriilor „ar fi putut fi folosite pentru a acoperi cheltuielile lui Bolsonaro” in Statele Unite, unde a stat cateva luni dupa incheierea mandatului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: