Gigantul de cipuri TSMC din Taiwan trece de 1.000 de miliarde de dolari capitalizare de piata, pe fondul castigurilor Nvidia

externe

tsmc, taiwan

Gigantul tehnologic Nvidia se afla pe valul inteligentei artificiale, care a facut-o una dintre cele mai valoroase companii din lume, relateaza Business Insider.

Acum, furnizorii si partenerii din amonte ai Nvidia sunt si ei pe val.

Actiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, sau TSMC, ADR de la Bursa din New York au depasit pentru scurt timp luni pragul de evaluare de 1.000 de miliarde de dolari, dupa o crestere de 4,8%. Actiunile au crescut cu aproape 80% de la inceputul acestui an pana in prezent.

Cresterea actiunilor TSMC de luni a venit dupa ce Morgan Stanley a declarat ca se asteapta ca gigantul cipurilor sa majoreze estimarile privind vanzarile pe intregul an joia viitoare, cand va anunta rezultatele din al doilea trimestru.

TSMC produce, conform unor estimari, 90% din cele mai avansate cipuri de procesare din lume si este singurul furnizor de cipuri avansate cheie pentru Nvidia si Apple, printre altele.

Luna trecuta, directorul general al TSMC, C.C. Wei, a lasat sa se inteleaga ca societatea ia in considerare o crestere a preturilor pentru produsele sale.

Intre timp, CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, a declarat ca exista o cerere atat de mare pentru cipurile companiei sale incat trebuie sa le aloce „in mod echitabil”.

Nu doar TSMC culege beneficiile ascensiunii fulminante a Nvidia.

Compania olandeza ASML, furnizorul de echipamente al TSMC, a beneficiat, de asemenea, de o crestere, actiunile depasind pentru prima data luni, pentru scurt timp, pragul de 1.000 de euro, sau 1.082 de dolari pe unitate.

Actiunile ASML valoreaza in prezent 395 de miliarde de euro – fiind a treia cea mai valoroasa companie din Europa, dupa gigantul farmaceutic danez Novo Nordisk si mastodontul francez de lux LVMH.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: