India se grabeste sa construiasca hidrocentrale intr-o regiune revendicata de China
India intentioneaza sa cheltuiasca 1 miliard de dolari pentru a accelera construirea a 12 hidrocentrale in statul Arunachal Pradesh din nord-estul Himalayei, au declarat doua surse guvernamentale, o miscare ce ar putea crea tensiuni cu China, care revendica regiunea, potrivit Reuters.
Ministerul federal de Finante, sub conducerea lui Nirmala Sitharaman, a aprobat recent o asistenta financiara de pana la 7,5 miliarde de rupii (89,85 milioane de dolari) pentru fiecare proiect hidroenergetic din regiunea de nord-est, au spus sursele, adaugand ca in cadrul schemei, aproximativ 90 de miliarde de rupii vor fi probabil alocate pentru cele 12 proiecte hidroenergetice.
Este posibil ca schema sa sprijine statele din nord-est si sa le ajute sa finanteze participatii in proiectele pe care le gazduiesc. Implicarea guvernelor locale ajuta, in general, la accelerarea autorizatiilor de reglementare, reabilitarea localnicilor si negocierile privind partajarea energiei electrice cu statul gazda.
Planurile pentru hidrocentrale sunt de asteptat sa fie anuntate in bugetul federal 2024/2025 pe care guvernul premierului Narendra Modi il va dezvalui pe 23 iulie, au spus sursele.
In august anul trecut, guvernul a atribuit contracte firmelor de stat NHPC, SJVNL si NEEPCO pentru construirea centralelor cu o capacitate de 11,5 gigawati care implica o investitie estimata la 11 miliarde de dolari, ca parte a unui proiect mai amplu de dezvoltare a infrastructurii in regiunea de granita. Aceste proiecte au fost alocate unor firme din sectorul privat, dar nu au fost initiate din diverse motive.
India a construit hidrocentrale de mai putin de 15 gigawati in ultimii 20 de ani, in timp ce instalatiile de carbune nou si alte surse regenerabile de energie au fost de aproape 10 ori mai mari decat noile proiecte hidroenergetice.
India si China au o granita de 2.500 km, in mare parte nedelimitata, pentru care au purtat un razboi in 1962. India spune ca Arunachal Pradesh este parte integranta a tarii, dar China sustine ca face parte din sudul Tibetului si s-a opus altor proiecte de infrastructura ale Indiei in regiune.
Guvernul indian promoveaza proiecte in regiunea de est, in urma unor informatii conform carora Beijingul ar putea construi baraje pe o sectiune a raului Brahmaputra, cunoscuta in China sub numele de Yarlung Tsangbo, care curge din Tibet prin Arunachal Pradesh.
India este ingrijorata de faptul ca proiectele Chinei din regiune ar putea declansa inundatii sau ar putea crea deficit de apa.
Ambele tari lucreaza pentru a imbunatati infrastructura de-a lungul regiunilor lor de granita, deoarece confruntarile din vestul Himalaya au provocat moartea a 20 de trupe indiene si cel putin patru chineze in 2020.
Saptamana trecuta, ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, s-a intalnit cu omologul sau chinez Wang Yi in Kazahstan, unde cei doi au convenit sa intensifice discutiile pentru a rezolva problemele de-a lungul granitei comune.