„Polonia trebuie sa isi pregateasca soldatii pentru un razboi total” – comandantul fortelor armate ale Poloniei

externe

Wieslaw Kukula

Polonia trebuie sa isi pregateasca soldatii pentru un conflict total, a declarat miercuri seful Statului Major al fortelor armate, relateaza Reuters.

Relatiile Poloniei cu Rusia si aliatul acesteia, Belarus, s-au deteriorat brusc de cand Moscova a trimis zeci de mii de trupe in Ucraina vecina la 24 februarie 2022, declansand un razboi care inca se poarta.

„Astazi, trebuie sa ne pregatim fortele pentru un conflict la scara larga, nu pentru un conflict de tip asimetric”, a declarat seful Statului Major al armatei, generalul Wieslaw Kukula, intr-o conferinta de presa.

„Acest lucru ne obliga sa gasim un echilibru bun intre misiunea de frontiera si mentinerea intensitatii pregatirii in armata”, a spus el.

In cadrul conferintei, ministrul adjunct al Apararii, Pawel Bejda, a declarat ca, incepand cu luna august, numarul trupelor care pazesc frontiera de est a Poloniei va creste de la 6.000 in prezent la 8.000, cu o forta suplimentara de 9.000 capabila sa intervina in termen de 48 de ore.

In mai, Polonia a anuntat detaliile „Scutului de Est”, un program in valoare de 10 miliarde de zloti (2,5 miliarde de dolari) pentru consolidarea apararii de-a lungul frontierei sale cu Belarus si Rusia, pe care intentioneaza sa il finalizeze pana in 2028.

Frontiera cu Belarus a devenit un punct sensibil de cand migrantii au inceput sa se adune acolo in 2021, dupa ce Belarus a deschis agentii de turism in Orientul Mijlociu, oferind o noua ruta neoficiala spre Europa – o masura despre care Uniunea Europeana a afirmat ca a fost menita sa creeze o criza.

Varsovia a majorat cheltuielile pentru aparare la peste 4% din productia sa economica in acest an, ca raspuns la invazia Rusiei in Ucraina.

Kukula a afirmat, de asemenea, ca actualul interes ridicat din partea tinerilor de a se inrola in armata ridica o dilema cu privire la posibilitatea de a primi mai multi recruti decat s-a prevazut in buget, in detrimentul achizitionarii de echipamente militare, mai ales ca, potrivit acestuia, se asteapta ca interesul sa inceapa sa scada brusc incepand cu 2027.

La sfarsitul anului trecut, efectivele fortelor armate erau de aproximativ 190.000 de persoane, inclusiv fortele terestre, aeriene, navale, fortele speciale si fortele de aparare teritoriala. Polonia intentioneaza sa creasca acest numar la 300.000 de militari in cativa ani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: