Represiune impotriva presei independente: Rusia interzice publicatia Moscow Times

externe

Rusia a clasificat publicatia Moscow Times drept o „organizatie indezirabila”, scotand in afara legii activitatile acesteia in Rusia, iar oricine coopereaza cu aceasta este pasibil de urmarire penala, potrivit The Guardian.

Kremlinul a intensificat campania impotriva presei independente de cand Rusia a lansat ofensiva militara asupra Ucrainei in februarie 2022.

„S-a luat decizia de a declara indezirabile activitatile Moscow Times, o organizatie neguvernamentala straina pe teritoriul Federatiei Ruse”, a declarat procurorul general al Rusiei. Publicatia a avut ca scop „discreditarea deciziilor conducerii Federatiei Ruse atat in politica externa, cat si in cea interna”, a adaugat acesta.

The Moscow Times, care publica in limbile engleza si rusa si informeaza despre tara inca de la inceputul anilor 1990, s-a mutat la Amsterdam in 2022.

Statutul „indezirabil” obliga organizatiile sa inchida filialele in Rusia si inseamna ca rusii care lucreaza pentru, finanteaza sau colaboreaza cu ei pot fi, de asemenea, pasibili de urmarire penala – inclusiv pana la cinci ani de inchisoare pentru unele activitati.

„Ne vom continua munca: jurnalismul independent. Aceasta este o crima in Rusia lui Putin”, a declarat fondatorul Moscow Times, Derk Sauer, intr-o postare pe X.

Rusii au fost anterior amendati pentru repostarea unor link-uri web si articole publicate de asa-zise organizatii indezirabile, a informat site-ul independent Mediazona.

Institutia online, care de ani de zile a publicat un ziar in limba engleza la Moscova, este popular printre observatorii Rusiei din strainatate. De asemenea, de aici au plecat mai multi jurnalisti care au devenit corespondenti straini ai unor publicatii internationale importante.

Reporterul american Evan Gerskovici, care a fost arestat anul trecut in urma unor acuzatii de spionaj respinse de el si de angajatorul sau, a lucrat si el la Moscow Times la inceputul carierei sale.

Rusia a folosit eticheta de „organizatie indezirabila” pentru a viza institutiile media si ONG-urile despre care spune ca finanteaza opozitia si se opun Kremlinului. Criticii au descris legea drept un instrument represiv folosit pentru a anula disidenta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: