A innebunit clima: cel mai arid loc de pe planeta, desertul Atacama, plin de flori dupa ploile torentiale din ultimele saptamani

externe

desert, Atacama, inflorit, precipitatii abundente

Desertul Atacama din nordul Chile este probabil cel mai arid loc de pe Pamant, insa portiuni din nisipul sau, de obicei sterp, sunt acoperite acum cu o mantie colorata de flori albe si violet. Fenomenul, desi foarte rar, are loc de obicei primavara si tocmai de aceea explozia de inflorescente produsa acum este neobisnuita – emisfera sudica este in plina iarna.

Motivul acestei dezvoltari vegetale rarisime il constituie, apreciaza specialistii, precipitatiile abundente produse de El Nino, un fenomen climatic natural care influenteaza vremea globala, transmite CNN. De obicei, inflorirea coincide cu El Nino, in timpul caruia temperaturile sunt mai ridicate in regiune, ceea ce duce la o evaporare mai mare si, la randul sau, la mai multe precipitatii. In ultimii 40 de ani, au avut loc in jur de 15 evenimente de inflorire, conform unei analize din 2022 a Universitatii Pontificale Catolice din Chile.

Inflorirea nu este inca suficient de extinsa pentru a fi considerata oficial parte a „desertului inflorit”, a declarat Cesar Pizarro, care conduce conservarea biodiversitatii pentru Corporatia Nationala Forestiera (CONAF), o organizatie condusa de guvernul chilian. Dar se asteapta mai multa ploaie, ceea ce inseamna ca florile s-ar putea raspandi pe o suprafata mai mare, a adaugat el.

In 2022, guvernul chilian a anuntat crearea unui nou parc national in desertul Atacama, intr-un efort de a proteja aceste flori rare, impreuna cu viata salbatica – inclusiv insecte, reptile si pasari – pe care acestea o sustin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: