Doi australieni, sot si sotie, acuzati ca ar fi transmis secrete militare Rusiei, risca pana la 15 ani de inchisoare

externe

soti, spionaj, Australia, Rusia, arestati

Politia federala australiana i-a arestat pe Kira Korolev, in varsta de 40 de ani, militar in armata nationala, si pe Igor Korolev, in varsta de 62 de ani, la domiciliul lor din Everton Park, suburbie din Brisbane.

Cuplul casatorit a fost acuzat de spionaj in favoarea Rusiei, infractiune care atrage dupa sine o pedeapsa maxima de 15 ani de inchisoare. Este pentru prima data cand in Australia a fost savarsita o infractiune de spionaj de cand au fost introduse legile privind ingerintele straine in 2018.

Potrivit postului local de televiziune ABC News, cei doi vor comparea in fata Brisbane Magistrates Court, unde politia va sustine ca femeia a intreprins o calatorie nedeclarata in Rusia in timp ce se afla in concediu, unde l-ar fi instruit pe sotul sau cum sa se conecteze la contul ei de lucru si sa acceseze materiale aflate sub incidenta secretului militar, pe care ea urma sa i le trimita.

Politia sustine ca sotii au accesat informatiile cu intentia de a le furniza autoritatilor ruse. In fisa de acuzare a lui Korolev se afirma ca acesta „a mentinut o relatie cu membri sau afiliati ai serviciilor de informatii ale Federatiei Ruse” in scopul schimbului de informatii.

Sotii Korolev nu au solicitat eliberarea pe cautiune, iar cauzele lor au fost amanate pana la 20 septembrie. Modul in care un militar cu o autorizatie de securitate a putut calatori in Rusia va face, de asemenea, parte din ancheta in curs.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a declarat ca a fost „informat pe larg” cu privire la aceasta chestiune de catre agentiile de securitate nationale si a precizat ca nu va face alte comentarii decat sa spuna ca agentiile de securitate isi fac bine treaba.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: