Asociatia “Milioane de Prieteni” care detine singurul sanctuar pentru ursi de la Zarnesti: „In fiecare an s-au acordat cote de preventie si interventie, care au dus la omorarea a sute de ursi”

news

Asociatia Milioane de Prieteni, fondatoare a singurului sanctuar dedicat ursilor captivi din Romania – AMP Libearty, deplange moartea Dianei, tanara decedata pe traseul montan Jepii Mici. „Intelegem revolta tuturor, dar va reamintim ca Sanctuarul de ursi AMP Libearty nu are nici o putere de decizie in ceea ce priveste gestionarea populatiei de ursi din salbaticie. Am fost insa intotdeauna alaturi de autoritati pentru a gasi cele mai bune solutii pentru evitarea unor astfel de tragedii.”

Mai mult, AMP precizeaza: “cu toate ca in 2016 vanatoarea a fost declarata ilegala, in fiecare an de atunci s-au acordat cote de preventie si interventie, care au dus la omorarea a sute de ursi anual. Cu toate acestea, accidente au mai fost, ceea ce dovedeste ca nu exista doar o singura solutie pentru a elimina total astfel de tragedii.

Pentru evitarea acestor drame este nevoie de punerea in aplicare a mai multor solutii, chiar mai putin violente, pe care le-am facut cunoscute de-a lungul timpului.

Sanctuarul se ocupa de ursii care au fost tinuti captivi, ilegal, pe langa hoteluri, pensiuni, restaurante, etc”, au precizat reprezentantii Asociatiei Milioane de Prieteni.

Masuri in cazul “intalnirii” cu ursii

Mai departe, AMP publica o serie de sfaturi care pot preveni tragedii in cazul “intalnirii” cu ursiii. “Ursii sunt animale salbatice extrem de puternice. Sunt frumosi, foarte inteligenti, dar nu sunt ursuleti de plus. Nu este zi in care vizitatorii sanctuarului AMP Libearty sa nu ne intrebe ce putem face in cazul unei intalniri cu regele padurii.

Preventia este importanta, de aceea va sfatuim sa:

– nu mergeti niciodata singuri in padure

– parcurgeti doar traseele marcate

– faceti zgomot pentru a va anunta prezenta. Puteti purta un fluier sau un clopotel atasat la rucsac.

– nu aveti la dumneavoastra mancare cu miros puternic si imbietor sau ambalata necorespunzator. Ursii au simt al mirosului extrem de bine dezvoltat si iubesc mancarea!

– tineti cateii in lesa, cat mai aproape de voi. In caz contrar cainele va simti ursul, ii va lua urma, iar situatia poate escalada rapid cu consecinte grave.

Daca masurile de preventie nu au fost respectate sau nu au functionat si va intalniti totusi cu ursul este important sa:

– va pastrati calmul

–va retrageti usor cu fata catre urs

–vorbiti calm, dar tare, in timp ce va retrageti

–daca acesta nu pleaca aruncati-va rucsacul cat mai departe de dumneavoastra, dar niciodata in directia ursului. Veti castiga timp.

–nu il provocati aruncand cu pietre, bete sau tipand

–nu va urcati in copac. Ursii sunt excelenti cataratori

–sub nicio forma NU va prefaceti morti

–nu alergati, caci este inutil. Ursul alearga mai repede ca omul atat la deal cat si la vale!

Va sfatuim sa nu hraniti ursii niciodata pe marginea drumului , nu va fotografiati cu ei, nu coborati din masina pentru a-i mangaia sau a face o poza mai buna, nici nu deschideti geamul autoturismului. Nu va puneti viata in primejdie pentru o secunda de celebritate pe social media!,” mai transmit reprezentantii sanctuarului de ursi de la Zarnesti (Brasov).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: